Hirdetés

Hírek
Sokan csak az első havazás után cserélnek – A gumiabroncsokat ellenőrizték a rendőrök
Sokan csak az első havazás után cserélnek – A gumiabroncsokat ellenőrizték a rendőrök
Hirdetés

A megye nagyvárosaiban a rendőrök a következő hónapokban több száz gépkocsit néznek meg annak érdekében, hogy mennyien cserélték le a nyári gumiabroncsukat télire. Érdemes tudni, hogy Magyarországon törvényileg nem kötelező a téli gumi használata, ám erősen ajánlott és a biztosító is beleköthet egy baleset esetén.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Baleset-megelőzési Bizottság idén is megrendezi a Téli gumi kommandó elnevezésű közlekedésbiztonsági kampányát-tette közzé a police.hu. A cél az, hogy a balesetek megelőzése érdekében felhívják a járművezetők figyelmét a megfelelő gumiabroncsok fontosságára.

A tapasztalatok szerint még mindig akadnak olyan járművezetők, akik nem cserélték le a gépkocsijuk nyári gumiabroncsait télire.

A demonstratív jelenlét ideje alatt 2022. novemberében megnézett járművek esetében a rendőrök megállapították, hogy Győrben 61%-ban téli és 39%-ban nyári, Sopronban 85 %-ban téli, 15 %-ban nyári, Mosonmagyaróváron 59%-ban téli, 41%-ban nyári, Csornán 38 %-ban téli , 62 % -ban nyári, valamint Kapuvár városában 41 %-ban és 59%-ban nyári gumiabronccsal közlekednek.

Hirdetés

A legtöbb gépkocsivezető a nyári gumiabroncsok cseréjét általában a havazáshoz időzíti. Érdemes azonban hamarabb felkeresni a gumiszerelő műhelyt, hiszen a nyári gumiabroncs 7 Celsius fok alatti hőmérsékletnél megkeményedik, nem tapad megfelelően és ­- függetlenül az aszfalt nedvességétől – csúszóssá válik. Ilyenkor megnő a fékút és ezzel együtt a féktávolság is.

A téli gumiabroncs alapanyaga különbözik a nyári gumiabroncs anyagától, amely ennek következtében alkalmassá teszi azt a megváltozott körülmények közötti használatra. A közlekedők hasonló ellenőrzésekre az elkövetkezendő időszakban, decemberben és januárban is számíthatnak – hívták fel a figyelmet.

Forrás: police.hu
Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés