Sok benzinkutat tájékoztatott a MOL, hogy a november 21-ével kezdődő héten nem kapnak semmilyen üzemanyagot
Sok benzinkutat tájékoztatott a MOL, hogy a november 21-ével kezdődő héten nem kapnak semmilyen üzemanyagot
Hirdetés

Több hazai benzinkút üzemeltetője arra panaszkodik, a Mol levélben értesítette őket:

Jövő héten, azaz a november 21-ével kezdődő héten nem tud biztosítani számukra sem dízelt, sem pedig benzint.

Az olaj- és gázipari vállalat minden héten tájékoztatja a kutakat arról, hogy a szerződésben foglalt üzemanyag-mennyiség hány százalékát tudja adni. Ez az utóbbi időszakban sok helyen csak 25 százalék volt. A holtankoljak.hu is megosztotta Facebook-oldalán azt a levelet, amelyet a Mol küldött csütörtök délután az érintetteknek.

A cég azt írta, hogy az ország működése és energiaellátása érdekében a 47. héten dízelt és motorbenzint sem tud biztosítani. Az Index megtudta, hogy a döntés

258 céget érint, amely összesen 4-500 benzinkutat birtokol.

Ezeken a kutakon a jövő héten várhatóan teljesen elfogy az üzemanyag, mert a Mol nem szolgálja ki az üzemeltetőket.

Az Index megkereste a Molt az üggyel kapcsolatban, a vállalat pedig tájékoztatta a portált, hogy a korlátozás hátterében több tényező is közrejátszik. A vállalat négy fő okot emel ki.

„Számunkra Magyarország működése és ellátásbiztonsága a legfontosabb, ezért felelős vállalatként átmeneti korlátozásokat vezetünk be, hogy országszerte biztosítani tudjunk üzemanyagot” – közölte a cég, hozzátéve, hogy az intézkedéseket számos körülmény szükségessé teszi.

Ezek közé tartozik, hogy a tavaly novemberben bevezetett hatósági ár miatt jelentősen megnövekedett az üzemanyag iránti kereslet a Mol töltőállomásain, miközben jóval kevesebb importtermék érkezik az országba.

Jelenleg a Mol felel a piac több mint 80 százalékának kiszolgálásáért, amely teljes gyártási kapacitás mellett is megfontolt ellátási stratégiát igényel

– közölte az Indexszel a Mol.

Hirdetés

„A vevőink ellátása mellett 2022 novemberétől gondoskodnunk kell a stratégiai gázolajkészletek visszapótlásáról is, hiszen a magyar kormány még július végén – az ellátási problémák orvoslása érdekében – felszabadította az üzemanyag-tartalékok egy részét, és most fel kell tölteni a tárolókat” – tette hozzá a vállalat.

Az orosz tüzérségi találat után megsérült Barátság kőolajvezetékről elárulták, hogy rövid idő alatt sikerült megjavítani az áramellátásért felelős transzformátor-állomást, de a kőolajszállítás alacsony nyomáson indult újra,

Az incidens pedig fokozott éberséget kíván minden Magyarország ellátásbiztonságában érintett szereplőtől.

Emellett a hétvégén lezárult aDunai Finomító ütemezett nagyleállása, de az újraindításkor további karbantartási feladatok vetődtek fel. A javítási munkák jelenleg is szakszerű körülmények között zajlanak, de a karbantartás miatt gyártási kapacitáskieséssel számolnak valamennyi termékük vonatkozásában.

Forrás: Index
Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés