Hirdetés

Hírek
Retteghetnek az autósok, jön a biztonságiöv-kamera
Retteghetnek az autósok, jön a biztonságiöv-kamera
Hirdetés

Speciális kamerákat telepítenek Spanyolországban. A biztonsági öv használatát tudják majd ellenőrizni az új eszközökkel -írja a vezess.hu

A biztonsági öv használatának, illetve annak elmulasztásának rögzítésére alkalmas kamerahálózat kiépítését kezdték meg Spanyolországban – tudta meg a rendőrség baleset-megelőzési honlapja. A tervek szerint a mediterrán ország 18 tartományában, összesen 227 helyszínen telepítenek berendezések, első sorban a nagy forgalmú utak és balesetveszélyes helyek mentén.

Bár elméletben az itthon telepített VÉDA rendszernek is tudnia kellene a biztonsági öv használatának ellenőrzését, de a kamerarendszer elsősorban a gyorshajtások rögzítésére használják.

Töredékrészben alkalmazzák még olyan esetekben, ahol az autón kívül történik a szabályszegés, leállósávban való közlekedés, piros lámpán való áthajtás stb. Ám a korábbi statisztikai adatok szerint az autón belüli szabálytalanságok, kézben tartott mobiltelefon, be nem kapcsolt biztonsági öv használatának felderítésére nem vetik be (vagy nem alkalmas?). Úgy tudni utóbbiakért csak akkor büntetnek, ha ez a faja szabálytalanság párosul gyorshajtással, mert olyankor az operátor a fénykép ellenőrzésekor kiszúrhatja.

Nem véletlen, hogy Spanyolországban fontos lett a biztonsági öv használatának ellenőrzése, ugyanis a helyi Közúti Főigazgatóság (DGT) adatai szerint a biztonsági öv használatának elmulasztása jelenti a közúti halálozások második legfőbb okát, az első helyen álló gyorshajtást követően, de megelőzve az ittas állapotban okozott közúti haláleseteket.
Az első ilyen forgalomfelügyeleti berendezést az elmúlt hónapban adták át a déli Malaga tartományban, ahol még további 17 hasonló berendezés telepítésére kerül sor. A közeljövőben biztonsági öv kamerákkal lakott területen belüli és kívüli útszakaszokon egyaránt találkozhatnak az autósok. Az eszközökkel a gyermekek gépjárműben való elhelyezését, és védettségét is figyelhetik.

Az első két hónapban az övhasználat szabályai ellen vétők írásos figyelmeztetést kapnak, csak a türelmi idő leteltét követően bírságolnak a spanyol hatóságok.

Ha sikeres lesz a rendszer vélhetően Európa több más országában feltűnhetnek az ilyen jellegű kamerák.

Forrás: https://www.vezess.hu/hirek/2017/12/22/biztonsagi-ov-kamera-spanyolorszagban/

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés