Hírek
Régi buszok állnak vissza a forgalomba decemberben és januárban – FOTÓK
Régi buszok állnak vissza a forgalomba decemberben és januárban – FOTÓK
Hirdetés

„Mozgó Múzeum” címmel múzeumpedagógiai élményutazásra várja az érdeklődőket 2023 decemberében és 2024 januárjában a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. – szúrta ki az Index.

Az utazók a múzeum teljeskörűen restaurált Ikarus 66-os és Ikarus 311-es autóbuszain járhatják be Budapest belvárosának kedvelt helyszíneit, miközben megismerhetik a járműveket, koruk történeti és társadalmi hátterét.

Hirdetés

Fotó: Szikora Zsombor – MMKM

Idén a tavalyinál még több járattal indul a „Mozgó Múzeum” programsorozat, limitált számú különleges alkalmakon pedig élő zenével egészíti ki a múzeum az ünnepi díszkivilágítással közlekedő oldtimerek útját.

A program december 16-án kezdődik, a téli menetrend a www.mozgomuzeum.hu oldalon található, a jegyek online elővételben, a járművek befogadóképességét szem előtt tartva korlátozott számban érhetőek el.

A járatok a Műcsarnok előtti megállóból indulnak, és ugyanoda érkeznek vissza (fel- és leszállásra csak itt van lehetőség). A menetidő forgalomtól függően körülbelül ötven perc lesz. A zenélő buszokon szombat délutánonként élő zenei közreműködéssel utazhatnak az érdeklődők.

Az IKARUS 311-es széria az 1970-es évek végéig közlekedett a helyközi és távolsági hazai közforgalomban, ezt követően szerződéses járatokon és tartalékként üzemeltették őket. Az Ikarus-gyár legendás exportsikereit is ezzel a típussal alapozta meg: közel kilencszáz darabot értékesítettek az NDK számára, és mintegy négyszáz darabot Bulgáriába.

A járművet egy időben méhészbuszként használták, ennek köszönhetően maradhatott fent. 2013-ban teljes körű felújítást kapott, visszanyerte eredeti vaj-drapp fényezését és a gyártáskori állapotnak megfelelő belterét, megújult vázszerkezettel és felújított motorral oldtimer minősítést kapott.

Hirdetés

Fotó: Szikora Zsombor – MMKM

Az IKARUS 66-os széria, amelyet városi-elővárosi közlekedésre fejlesztettek ki, megoldást jelentett az 1960-as évek fővárosi tömegközlekedésének súlyos kapacitáshiányára. Az autóbusz „Faros” becenevét valószínűleg a jármű jellegzetes farmotoros elrendezése ihlette.

A múzeum Ikarus 66-osa az utolsó tíz legyártott példány egyike volt, amelyet 1973-ban helyeztek üzembe, és egészen 1983-ig közlekedett, ezután szintén méhészbuszként használták.

Az intézmény 2016-ban vásárolta meg az autóbuszt, amely az aprólékos és hiteles restaurálás után visszanyerte eredeti állapotát, üzemképességét, illetve az oldtimer minősítést is megkapta.

Fotó és borítókép: Szikora Zsombor – MMKM

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés