SOS Mobilgumis
-hirdetés-
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)


Ravasz trükkel húzzák le közúton a magyar autósokat: a hatóság is tehetetlen

Ravasz trükkel húzzák le közúton a magyar autósokat: a hatóság is tehetetlen

2019-07-10 Facebook bpiautosok.hu
2020- Indul az autósok jogi portálja!

Ha útra kelünk, még a legnagyobb odafigyelés és karbantartás ellenére is előfordulhat, hogy egyszerűen beadja a kulcsot az autónk, vagy valamilyen balesetet szenvedünk.

Legtöbben ilyenkor lázasan autómentőt keresnek, és ha mellényúlnak, akkor komoly összegekre vehetik le őket – írja a pénzcentrum.hu

Magyarországon ma elég gyéren van szabályozva a közúti járműmentés. Tehát akárki vehet egy trélert, és felcsaphat autómentőnek, bármiféle engedélyek nélkül, miközben nekünk, tisztességes vállalkozóknak rengeteget kell beszereznünk, és akkor még a többi költségről, vesződségről nem is beszéltem – mondta a Pénzcentrum megkeresésére egy autómentéssel foglalkozó vállalkozó.
- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)

A plusz terhek között említette a többi mellett a kötelező karbantartásokat, a vizsgáztatást, és az útdíjakat is.

Ugye sok feketéző személyautót, vagy kisteherautót használ. Na most, ha én lejárt műszakival közlekedem az autómentőmmel, akkor akár 800 ezer forintra is megbüntethet a rendőr. Ők meg megússzák egy jóval kisebb összeggel, vagy kimagyarázzák magukat – mondjuk, ha csak nemrég járt le a vizsga.

Ráadásul – folytatta – sokan nem is tudják, hogy kell szakszerűen és biztonságosan kocsit menteni, amivel veszélybe sodorják magukat, és a bajba kerülteket is.

Elmondása szerint, ha ez még nem elég, a nem teljesen tisztességes kollégák sok esetben rengeteg pénzzel le is húzzák a kimentendő autóst.

- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)
Az a baj, hogy ugye az ember nemigen szokott ilyen szolgáltatást igénybe venni. Így pedig nincsen tisztában az árakkal, és azzal sem, hogy hozzáértő veszi-e fel a telefont: ezt, illetve a szorult helyzetet használják ki a lehúzós tréleresek.
Odamegy, felpakolja a kocsit, és bemondja a két-háromszoros árat. Az ember pedig egyfelől mihamarabb szabadulni akar az útról, vagy ahol épp lerobbant, másrészt pedig már ott van a tréleren a kocsija, így kifizeti a kért összeget – vázolta a lehúzás módszerét a tréleres.

Nem lehet mit tenni

A vállalkozó elmondta, tisztességes kollégáival többször is sürgettek megoldást a hatóságoknál, ám ők a vonatkozó rendeletre hivatkozva közölték, hogy tehetetlenek a feketézőkkel szemben.

- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)

Ebben ugyanis az áll, hogy:

sérült, vagy műszaki hibás jármű továbbításához nincs szükség semmilyen engedélyre. A hivatásos autómentés pedig értelmezésük szerint díj ellenében végzett közúti árutovábbítási tevékenységnek minősül, így a vállalkozóknak – akik tehát legálisan akarják végezni a munkájukat – rendelkezniük kell a vonatkozó engedélyekkel.

Mint vállalkozó, nyilván számlát is kell adniuk a legális autómentőknek, a kormánynál pedig csak olyan ülhet, akinek van jogosítványa a tehergépjárműre, rendelkezik pályaalkalmassági minősítéssel.

A feketézőktől ezeket sem kérik…

Ha megállítja ne adj’ Isten a rendőr, azt mondja, hogy szívességből viszi a lerobbant kocsit, vagy valami hasonló dumával kimenti magát. És ennyivel el is van intézve. – háborgott az autómentős.

Most akkor én is zárjam be a céget és csináljam feketén? Jobban megérné, csak a gyomrom nem venné be… – tette hozzá.

Ezért ilyen drága

A vállalkozó elmondta, ő évek óta ugyanazon az áron dolgozik, ellenben a feketézőkkel, akik szinte mindig változtatnak a tarifán:

- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)
Vannak, akik szabályosan keresik a munkákat: szó szerint föl-le járkálnak az autópályákon. Közben pedig égetik a benzint, amit nyilván azzal fizettetnek ki, aki legközelebb a horgukra akad.
Én csak akkor megyek ki, ha hívnak, és csak azt a pénzt kérem el, ami a telephelyemtől a lerobbant kocsiig, majd pedig a szállítási címig jár – nyilván, hiszen ez a tisztességes.

A tarifák egyébként nagyjából hasonlóak a tisztességes vállalkozóknál: a fővároson belüli szállításért általában 10-15 ezer forintot kérnek el, ám ha vidékről kell Pestre hozni a kocsit, akkor az alapdíjon (5-10 ezer forint) felül még a kilométerdíjat is meg kell fizetnie a bajba jutott autósnak – ez jellemzően 150-200 forint.

Emellett várakozási díj is van: fél óra után 2-3 ezer forint óránként.

Így, ha valaki mondjuk Hatvannál lerobban az M3-ason, és a 3. kerületbe kellene elhozni az autóját, akkor nagyjából 28-30 ezer forintot kell kifizetni a tréleresnek (a megtett út oda-vissza, plusz az alapdíj).

Ez persze változhat a körülmények hatására: éjszaka, hétvégén, ünnepnapokon például jócskán magasabb tarifákkal szállítanak kocsikat a hivatásosok.

Forrás: pénzcentrum.hu

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.


Érdekelhet100% FIGYELEM! Koncentrálj a Vezetésre!

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…

KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ
CSATLAKOZZ ITT:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


MŰSOROKKAL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek