Hirdetés
Hírek
Pontos szabály vonatkozik arra, ki és milyen mennyiségű üzemanyagot tárolhat otthon – Figyelmeztet a Katasztrófavédelem
Pontos szabály vonatkozik arra, ki és milyen mennyiségű üzemanyagot tárolhat otthon – Figyelmeztet a Katasztrófavédelem
Hirdetés

Az elmúlt napokban sokan pánikvásárlásba kezdtek, miután felröppent a hír, hogy akár fennakadások is lehetnek az üzemanyagellátásban. Sok töltőállomáson kígyózó sorokat lehetett látni, sőt olyanok is voltak, akik különböző kannákba, üvegekbe, de volt aki még zacskóba is töltött üzemanyagot, hogy elraktározza azt otthon.

Vannak azonban biztonsági szabályok, amiket mindenképp be kellene tartani – figyelmeztet a Katasztrófavédelem szóvivője.

Dóka Imre a hvg.hu megkeresésére közölte, a legfontosabb, hogy benzin és a gázolaj csak jól zárható edényben tárolható, ami ellenáll a folyadék hatásának, 5 literesnél nagyobb kannába pedig elvileg csak akkor adhatnának ki benzint a töltőállomáson, ha olyan tartályba kerül, ami elektrosztatikus feltöltődés ellen védett.

Az üzemanyagok tárolásának szabályait alapvetően az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, de a benzin például fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyesnek számít, míg a gázolaj mérsékelten veszélyes ilyen szempontból. Mindez a legálisan tárolható mennyiségeket erősen befolyásolja

-Tette hozzá

Hirdetés

Társasházi lakásban maximum 10 liter benzint lehet raktározni, és legfeljebb 30 liter „mérsékelten tűzveszélyes” gázolajat. Családi házban legfeljebb 20 liter benzin tárolható a szabályok szerint, gázolaj összesen legfeljebb 60 liter és maximum 20 literes kannákban.

Érdekes még gyakorlati szempontból a gépkocsitároló, ahol legfeljebb 5 litert lehet raktározni, a fűnyírók és egyéb motoros eszközök használatához is.

Minket követhetsz 😉

Támogatóink

Hirdetés

Hirdetés

Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELLŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája