Olyat emelt árban az Ionity gyorstöltő hálózat, hogy akár benzinessel is olcsóbb lenne járni, ha náluk lehetne csak tölteni

Olyat emelt árban az Ionity gyorstöltő hálózat, hogy akár benzinessel is olcsóbb lenne járni, ha náluk lehetne csak tölteni

2020-01-21 Facebook

Durván megemelte árait az elektromos autók töltőpiacának egyik meghatározó szereplője. – írja a hvg.hu

Az Ionity hálózata hatalmas teljesítménnyel képes tölteni. (350 kW). A járműveket akár 15 perc alatt is lehetséges ezzel feltölteni.

A töltés náluk eddig időtartamtól, illetve felvett energiamennyiségtől függetlenül 8 euróba, 2670 forintba került egy alkalommal. A cég azt közölte a napokban, hogy újfajta elszámolásra térnek át, és minden felvett 1 kWh áramért 280 forintot számláznak január 31-től Magyarországon. (Nagyjából egyébként ugyanennyi a hálózatukban mindenhol az ár: 79 eurócent/kWh.)

Ez a lépés viszont alapjaiban forgatja fel az eddig igen olcsónak tekintett elektromos autózás piacát.

A HVG konkrét példán mutatta be, hogy egy Jaguar I-Pace-en ez mit jelent:

Egy elektromos, az év autójának választott Jaguar I-Pace-t, amelyben nagyjából 350 kilométeres reális hatótávolságot biztosító 90 kWh-s akkumulátor van, eddig 2560 forintból lehetett megtankolni, mostantól viszont majd 25 200 forintból lehet. Mint látható, ez nagyjából tízszeres ár a korábbihoz képest.

Még egy kisebb 40-60 kWh-s akkuval rendelkező Nissan Leaf villanyautó esetében is a töltés díja az Ionity hálózatában durván ötször annyiba fog kerülni, mint eddig.

Ez pedig azt jelenti, hogy egy átlagos, 7 litert fogyasztó benzines autó a jelenlegi 393 forintos átlagos benzinár mellett 2751 forintból tesz meg 100 kilométert, addig az ugyanennyi távolságon 16,4 kWh áramot fogyasztó Leaf töltése 4592 forintba kerül.

Forrás: HVG, Borítókép: Shell


MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Sokan olvassák

Velünk tartasz?
Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság

A biztonságosabb közutakért…

Támogatónk

hirdetés

Segítünk az átállásban