Hirdetés

Hírek
Olaszországban kezdheti meg a büntetését a veronai buszbaleset sofőrje
Olaszországban kezdheti meg a büntetését a veronai buszbaleset sofőrje
Hirdetés

Tíz nappal ezelőtt európai elfogatóparancsot adtak ki, ezért őrizetbe vették a rendőrök békéscsabai otthonában, majd egy fővárosi börtönbe szállították a veronai buszkatasztrófa miatt jogerősen hat évre elítélt sofőrt, V. Jánost. A férfit a  veronai bíróság első fokon 12 évre, a második, már Mestrében zajló perben jogerősen hat évnyi börtönre ítélte-írta meg a blikk.hu.

Az elítélt ellen azért volt elfogatóparancs, mert nem jelent meg egyetlen kinti tárgyaláson sem, így letartóztatására sem kerülhetett sor.

Mint ismert, 2017. január 21-re virradó éjjel a budapesti Szinyei gimnázium csoportja autóbusszal utazott hazafelé egy franciaországi sítáborból. A buszon több mint ötvenen voltak, többségük 14–18 éves diák. A jármű Verona közelében az autópályán szenvedett balesetet és kigyulladt. A tragédiában 17-en haltak meg, több mint húszan pedig megsérültek.

Hirdetés

A Mestrében zajlott tárgyaláson született ítélet szerint a vétkes sofőr elaludt vezetés közben, amely végül a végzetes tragédiát okozta. V. János az ügyészség előtt azzal védekezett, hogy a buszt nem ő vezette, hanem a váltótársa, aki nem élte túl a balesetet.

A velencei bíróságon lezajlott másodfokú tárgyalás peren kívüli egyezséggel zárult. Az Indexnek Szabó József, a Fővárosi Törvényszék szóvivője a jogi procedúra hátterét megvilágítva azt mondta: az olasz hatóságok külföldi állampolgárt nem kötelezhetnek semmire. A gondatlan cselekmények elkövetőit sehol a világon nem szokták letartóztatni, V. Jánost sem tartóztatták le, ő pedig hazajött.

Elfogására azért került sor, mert a veronai ügyészség augusztusban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, így most szombaton elfogták a férfit, és az olaszoknak egy héten belül ki is adhatják.

V. János egyébként kérelmezheti, hogy börtönéveit itthon tölthesse le, de csak azután, hogy megérkezett a számára kijelölt olasz börtönbe.


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés
x