A nyári gumi mindent vitt, a négyévszakos elvérzett, a téli felejtős

 BALESETI KÁRTÉRÍTÉS? 
Online ügyintézés
Szakértő csapat
 KATT IDE 

hirdetés

Vajon a forró aszfalt is rejteget olyan veszélyeket, mint a hideg, téli, jeges útviszonyok? Van értelme a négyévszakos gumiknak? A Használtautó és a nonstopgumi csapata kihasználta a kánikulát, felkerekedtek, hogy a Hungaroringen jónéhány autógumit leteszteljenek. Annyit elöljáróban elárulunk, hogy az eredmények alapján egyértelmű, hogy nyáron a nyári gumi a nyerő.

 A jelenleg is tartó hőségriadó alatt a legtöbben a Balatonon vagy a medenceparton hűsölnének, de a Használtautó autós magazinja, az Autónavigátor.hu és a nonstopgumi csapata kihasználta a perzselő forróságot egy kánikulai gumitesztre. Sokan úgy gondolják, hogy csak a jeges utak jelentenek igazi veszélyt, pedig a több mint 50 fokos aszfalt is okozhat meglepetéseket. A csapat 11 garnitúrát tesztelt, ebből 3 volt nyári, (két új és egy használt), 2 téli (egy új, egy használt), valamint 6 négyévszakos.

Közepest kapott a négyévaszkos, a kopott abroncs és a téli megbukott, a nyári jelesre vizsgázott

A vizsgálat során minden mérést ötször ismételtek, azaz a tesztelők szettenként ötször vészfékeztek száraz és nedves aszfalton is, ugyanennyiszer vizsgálták meg az abroncsok kigurulását, ami a fogyasztást befolyásoló gördülési ellenállásról ad képet.

A teszt eredménye papírforma szerint alakult.  A győztes nyári gumi, a Michelin Primacy 4 szárazon és vizesen is a legjobbnak bizonyult, de még ezzel a kiemelkedő képességű abronccsal is kell többlet fékúttal számolni vizes aszfalton. A Laufenn nyári gumija viszont csak a középmezőnyben végzett, száraz és vizes aszfalton egyaránt, ami meglepetést okozott, ahogy az is, hogy a vizes aszfalton második legjobb Nexen N Blue 4 Season (négyévszakos) gumi száraz úton az egyik legrosszabb volt. Fontos megjegyezni, hogy a kopott, a téli és a legtöbb négyévszakos gumi esetén már 60 km/óráról történő vészfékezés esetén is instabillá váltak a tesztautók.

 

Cseréljük le időben, életet menthet!

A teszt arra is rávilágított, hogy a legnagyobb veszélyt a koros abroncsok jelentik, akkor is, ha profilmélységük még megfelelő. Ennek az az oka, hogy a több évnyi UV sugárzás hatására a gumik felkeményednek, a vizes aszfalton pedig úgy csúsztak, mint a korcsolya. Vészfékezéskor csak úgy táncolt az autó hátulja, és a legnagyobb fékutakat is itt mérték. „Beszédes, hogy míg száraz aszfalton a legrövidebb és a leghosszabb fékút különbsége, csupán 2,6 méter, vizesen már 6,8 méter. A legjobb, száraz aszfalton 15 méteres fékutat adó gumi fékút-többlete önmagához és a száraz úthoz mérten 60 centi volt, de a használt abroncsokkal már 20 méter feletti fékutat kaptunk, ahogyan két kivétellel a négyévszakosokkal is. Vizes aszfalton a 60 km/óráról adódó fékút többlet is lehet több mint zebrányi, autóhossznyi különbség. Ez egyértelműen mutatja, hogy megéri jó minőségű nyári gumira váltani. A megfelelő gumiabroncson életek is múlhatnak, míg felára nem több, mint egy casco önrész.” – mondta Katona Mátyás, a Használtautó autós magazinjának főszerkesztője.

A teszt részletes eredményei itt, a tesztről készült videó itt található, a szabadon felhasználható fotók és illusztrációk pedig itt érhetők el.

Kánikulai gumiteszt 2018 – az Autónavigátor.hu és a nonstopgumi.hu valóságtesztje
Értékelés Súlyozott eredmény*
Michelin Primacy 4 (nyári) Nagyon jó 97,0%
Nexen N Blue 4 Season (négyévszakos) 90,5%
Pirelli Cinturato All Season (négyévszakos) Kielégítő 87,8%
Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 (négyévszakos) Kielégítő 87,3%
Kléber Quadraxer 2 (négyévszakos) Kielégítő 87,2%
Laufenn S Fit EQ (nyári) Kielégítő 86,3%
Vredestein Quatrac 5 (négyévszakos) Kielégítő 85,3%
Michelin CrossClimate (négyévszakos) Nem ajánlott 81,6%
Új téli gumi Nem ajánlott 81,3%
Használt nyári gumi Nem ajánlott 78,8%
Használt téli gumi Nem ajánlott 76,7%
*A száraz és a vizes úton mért fékezhetőség 40-40%-os, a kigurulás és a kopásállóság 10-10%-os súlyozásával

MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Tetszik oldalunk?

Ajánlott

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


INKÁBB VIDEÓT NÉZNÉL, MINT OLVASNÁL???
IRATKOZZ FEL:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Hirdess nálunk

TURBÓZD FEL VELÜNK CÉGED KOMPLETT KAMPÁNNYAL

Banner PR cikk Termék, szolgáltatás bemutatás (Élő, vagy vágott videó)

Kérj egy ajánlatot ide kattintva!

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek