Hirdetés

Hírek
A norvégok tényleg komolyan gondolják az önjáró buszok bevezetését
A norvégok tényleg komolyan gondolják az önjáró buszok bevezetését
Hirdetés

Egy 10-20 darabos flottát szeretnének a norvég fővárosban önjáró buszokból, amelyeket egy applikáció segítségével lehetne igénybe venni, és az utasok döntenék el, merre menjenek.

Önjáró, károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedő elektromos buszokat tesztelnek 2018-ban Oslóban.

A buszokat márciustól teszteli a Ruter AS, Oslo és a szomszédos Akershus megye közösségi közlekedési megrendelő szervezete. A tesztprojekt célja, hogy a jövőben egy 10-20 buszból álló flotta szállítsa az embereket a régióban.

A hatóságok minél több tapasztalatot igyekeznek szerezni ezeknek a járműveknek a kezelésében és a rendszer működtetésében, ehhez szükség lesz arra, hogy Oslo különböző területein állítsák forgalomba a járműveket.

A rendszert az utasok egy telefonos applikáció segítségével vehetik igénybe: azzal jelzik, hogy buszra van szükségük. 5-10 percen belül megérkezik hozzájuk a jármű. A Ruter szerint az utasok döntik el, merre vigye őket a busz, a kitűzött cél felé tartva pedig útközben újabb utasokat vesznek fel.

A buszokat fix útvonalon is tesztelik. Az Aftenposten című norvég lap szerint a próbaüzemmód 2018 márciusában kezdődik és 2019 januárjáig tart.

„Célunk, hogy a szolgáltatás a tömegközlekedési hálózat szerves részévé váljon és ugyanúgy elérhető legyen, mint a mai eszközök. Ebben az esetben természetesen a hagyományos menetjegyeket lehetne használni, de ez még nincs eldöntve” – mondta Endre Angelvik.

A projekt több mint 22 millió koronába (717,5 millió forintba) kerül, megvalósítását a norvég környezetvédelmi ügynökség 7,4 millió koronával (241 millió forinttal) támogatja.
 

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170626_a_norvegok_tenyleg_komolyan_gondoljak_az_onjaro_buszok_bevezeteset


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés