Hirdetés

Gondolkodtató
Nem csak a vezetés közbeni mobilozást bünteti a rendőr
Nem csak a vezetés közbeni mobilozást bünteti a rendőr
Hirdetés

A KRESZ tiltja a mobiltelefon használatát, a bírságot azonban nemcsak a telefonálás vagy az SMS-ezés miatt szabhatja ki a rendőr.

Az elmúlt években számos kampány indult már azért, hogy az autósok figyelmét felhívja arra, mennyire veszélyes dolog vezetés közben mobiltelefonálni.

Ettől függetlenül a mai napig sokan megteszik, pedig köztudott, hogy a KRESZ tiltja, a rendőrök pedig keményen büntetnek érte. Fontos tudni azonban, hogy nemcsak akkor kaphatunk csekket, ha vezetés közben nyomkodjuk a mobilt – hívja fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz.

A pontos szabályozás szerint

a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.

A szakemberek szerint mindez azt jelenti, hogy nem csak a telefonálást és/vagy az sms üzenetküldést bünteti a rendőr, hanem a mobiltelefon bármilyen okból történő kézbentartását. Ezek alapján az autós „a forgalmi okból történő megállás”, például piros jelzőlámpa esetén kézbe veheti a mobilt, a motorosoknak viszont ez (is) tilos.

© ABC News

Fontos ugyanakkor, hogy a Kúria egy 2014-es döntése értelmében az is szabályszegésnek minősül, ha valaki elutasít egy bejövő hívást. „Egy rendőri igazoltatás során ezért sem lehet arra hivatkozni, hogy nem telefonált a vezető, és nem lehet kérni, hogy ellenőrizze az eljáró rendőr a híváslistát, mivel pusztán a telefon kézbentartásával megvalósítja a járművezető a szabálysértést függetlenül attól, hogy milyen célból tartotta magánál azt” – írja a D.A.S.

De mi a helyzet a navigációs alkalmazás használatával? – merülhet fel a kérdés jogosan. Sajnos nincs jó hírünk: ez is tilos, hiszen a KRESZ a mobiltelefon kézben tartását bünteti. Ugyanakkor az autóba beépített navigációs eszköz használata engedélyezett, ami a JogSzerviz szerint teljesen logikátlan.

© IdiotUKDriversExposed

A rendőrök helyszíni bírságként 10 ezer forintos büntetést adhatnak a mobil használatáért. Ha az autós nem ismeri el felelősségét, feljelentik és szabálysértési eljárást indítanak vele szemben, melyben őt terheli a bizonyítási kötelezettség az ártatlanságát illetően. Bizonyítékként ez esetben az utasok tanúvallomásai, vagy belső fedélzeti kamera szolgálhat. Ha a vezető nem tudja bizonyítani ártatlanságát és megállapítják felelősségét a szabálysértési eljárásban, 20 ezer forint összegű pénzbírság megfizetésére kötelezik.

A telefon kézben tartása a bírságolás mellett 3 büntető pont kiszabását is maga után vonja.
 

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170816_vezetes_kozben_mobilozas_buntetes

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés