Hirdetés

Hírek
Nehezebb jogosítványt szerezni, mint 10 éve – íme az okok
Nehezebb jogosítványt szerezni, mint 10 éve – íme az okok
Hirdetés

Folyamatosan csökken az autósiskolák száma Magyarországon 2012 óta – derült ki az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisából.

Fogynak  az autósiskolák, és az autóvezetést oktatók is, a folyamatot több gazdasági tényező együttes hatása okozhatta – idézte Hantos Zoltán projektmenedzsert az Opten közleménye.

Öt évvel ezelőtt hazánkban 692 olyan vállalkozás működött, melynek fő tevékenysége járművezető-oktatás volt, az idei évre ez a szám 598 darabra csökkent. A szektor árbevétele ugyanakkor a 2012-es 10 milliárd forint körüli összegről 2015-re 13 milliárd forintra emelkedett.

Az alkalmazotti létszám tekintetében kiolvasható, hogy a munkaerőhiány súlyosan érintette az ágazatot. A vizsgált időszakban a vállalkozások alkalmazotti összlétszáma, az egyéni vállalkozásokat nem számítva, 2012-es 1123 főről 2017-re 861 főre csökkent. Ehhez jön még az a nagyjából 3500 szakoktató, akik többsége megbízási szerződéssel, vagy vállalkozói igazolvánnyal végzik tevékenységüket.

Az ágazatot sújtó negatív tendenciák oka elsősorban az alacsony jövedelmezőség, illetve a képzett munkaerő elszivárgása más szektorokba és külföldre. A csökkenő szakoktatói létszám és annak elöregedése, illetve a pár éve megemelt kötelező gyakorlati óraszám miatt ma sokkal több időbe kerül a gépjárművezetői engedély megszerzése, mint 10 évvel ezelőtt – tették hozzá.

Nem enyhítette az ágazat munkaerő problémáinak megoldását az sem, hogy 2005 és 2014 között a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szüneteltette a szakoktatók képzését a tananyag megújítása érdekében. A képzés újraindításának eredményei pedig még nem látszanak sem a cégadatokban, sem jogosítvány megszerzésének idejében.

A helyzet különösen vidéken súlyos, hiszen az autósiskoláknak csak a  63,4 százaléka működik Budapest és Pest megyén kívül. Ugyanakkor ezek a cégek egy növekvő piaci igényt kell, hogy minél rövid idő alatt kiszolgáljanak, hiszen az NKH közleménye szerint a KRESZ-tanfolyamra jelentkezők és az azt sikeresen elvégzők aránya egyaránt dinamikusan növekedett 2015-2016-ban.

Kérdés, hogy a munkaerőhiánnyal küzdő ágazat hogyan lesz képest ezt a megnövekedett igényt megfelelő határidőkkel, megfelelő szakmai színvonalon kiszolgálni a jövőben – tette hozzá Hantos Zoltán, az Opten projektmenedzsere.

Forrás: http://hvg.hu/kkv/20170407_jogositvany_opten

 


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés