Hirdetés

Gondolkodtató
Nappali menetfény használata – Rossz szokások, tévhitek
Nappali menetfény használata – Rossz szokások, tévhitek
Hirdetés

Olvasónk gondolatot ébresztett kérdésével:

„A sok új autó tulajdonos vagy nincs tisztában vele, vagy nem érdekli, hogy ún. nappali menetfény esetén a hátsó lámpák nem világítanak, rossz látási körülmények között elég balesetveszélyes, illetve lakott területen kívül nem tudom megfelel-e a KRESZ előírásainak!”

Válaszok:

Mivel az új autókban a motor indítását követően azonnal, automatikusan elkezd világítani a nappali menetfény (ELŐL), ezért valóban sok új autó tulajdonos megszokja , hogy neki nem kell lámpát kapcsolnia külön, csak éjszaka!

Megfeledkeznek róla viszont, hogy rossz látási körülmények között hátul ilyen esetben nem világít semmi. Ez nagyon balesetveszélyes!

A másik fontos válasz, hogy jó látási körülmények között ezek az autósok lakott területen kívül is szabályosan használják, használhatják  kizárólag a nappali menetfényt!!!

Hirdetés

Tehát jó látási viszonyok között autópályán, országúton sem kell külön lámpát kapcsolni az ilyen eszközzel felszerelt gépjárművek esetén!


KAPCSOLÓDÓ

Ennél elrettentőbb videót nehéz elképzelni a látni és látszani fogalomra…


FONTOS, hogy mi most a gyárilag ilyen eszközzel szerelt, szabályoknak megfelelően bekötött, új autókról írtunk!

Meg kell jegyezni, hogy sokan olcsó, barkács, utólagos megoldásokhoz nyúlnak, amiknek a fényereje vagy túl erős, vagy túl gyenge, előfordul, hogy az elhelyezése sem szabályos, illetve leggyakrabban a bekötése sem az, tehát például nem alszik ki automatikusan a tompított világítás felkapcsolása esetén!


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés