Gondolkodtató
Nagy port kavar a zuglói lakosok harca a parkolási rendelet ellen
Nagy port kavar a zuglói lakosok harca a parkolási rendelet ellen
Hirdetés

Jó látni, hogy a 14. kerületben élők minden erejükkel próbálnak tenni a jelenlegi parkolási rendelet módosításáért, ami szerintük és szerkesztőségünk, mint a Bp-i Autósokat képviselő médium szerint is több, mint elfogadhatatlan.

UPDATE 2018.07.09
A zuglóiak kiharcolták: Lakásonként a jövőben nem csak 1 autó parkolhat ingyen a zónákban

Problémák, előzmények:

A zuglói parkolási övezet területei lényegében kihasználatlanok, mióta bevezették a fizetőparkolást, mert nagyon kevés engedélyt adott ki az önkormányzat.

Miért?

Mert a zuglóiak 30-40 százaléka albérletben lakik, nekik pedig semmilyen lehetőségük nincs arra, hogy parkolási engedélyt szerezzenek. – nyilatkozta az origo.hu-nak Dvorszki Zsolt, 14. kerületi autós csoporttagunk.

„Az ott lakóknak gyakorlatilag lakásonként egy autóra jut engedély, miközben egy családnak általában két autóra van szüksége.
A másodikra 70 ezer forintba kerül egy éves engedély. Ezt sokan anyagilag nem engedhetik meg maguknak, vagy nem akarják megvenni.”

Ezen kívül, még több kifogásolható helyzet is van a jelenlegi rendeletben:
(néhány)

„Mivel nálunk sokkal később került rá sor mint szomszédos kerületekben, rengeteg tapasztalat állt rendelkezésre, amit szeretett önkormányzatunk maximálisan figyelmen kívül hagyott.

  • Fővárosi utakra nem kértek engedélyt ! Ellenben a többi kerülettel!
  • Lakásonként adtak 1 engedélyt, NEM SZEMÉLYENKÉNT ! Mint más kerületek!
  • Rendezvény esetén esélyünk nincs leparkolni még a környéken sem! Pedig ezért vezették be állítólag.
  • Szinte minden zuglói fizethet az orvosi rendelőknél, nem érvényes az engedély az egész kerületre!!!
  • Egyébként se probléma mentes ovi-suliba hordásba is beépítettek még egy nehezített pályát!
  • Az Örs környékén meg a probléma ugyan úgy megmaradt, csak kibővült 5-6 utcával, most már az ott lakók is háborognak mint a tenger!
  • Elértéktelenedtek a lakások, csak a közvetlen környezetemből 14 lakásból költöztek el az albérlők, mert szinte megoldhatatlan a parkolásuk!!!

A közgyűlésen meg pár képviselő hangoztatja, hogy minden rendben, pedig semmi sincs rendben, rosszabb mint volt, mielőtt hozzá nyúltak volna!!!

Szélsebesen több százan összefogtunk egy közösségi oldal zárt csoportjában.

Mindenki egyetértett abban, hogy rosszul lett megcsinálva, és ez még egy igencsak cukormázas megfogalmazás, drága önkormányzatunk olyat tett, mint hülye gyerek aki beszabadult a cukorkaboltba és teletömte magát az elsővel ami a kezébe akadt.”


A lényeg:

Zsolt, az élharcosa ennek a kérdésnek, kiharcolt Karácsony Gergely polgármestertől egy tárgyalást az ügyben.

Ennek az eredményéről szeretnénk nektek beszámolni, Zsolt soraival, amikben akarva-akaratlanul fel-fel tűnik a politika, de ebben a témában ez most elkerülhetetlen…


Zsolt sorai:

„Először is itt szeretném megköszönni azoknak akik aláírták a petíciót!

Ahogy a képeken látszik, nekik az udvaron megvan a FIX helyük, nem hiszem, hogy nagyon együtt érzőek lennének a zuglóiak parkolási problémáival:

Az első képet én készítettem, a másodikat a Fideszesek (2015-ben), mikor Gergely a facen megosztotta a biciklijét, hogy eltűntek a luxusautók az önkormányzat udvaráról, én csak a Lexust nem láttam, gondolom nem jött be dolgozni…

Tárgyalásunkon „Karigerin” (értsd Zsolt szlengjét: Karácsony Gergely), eddig nem tapasztalt 180′-os fordulatot és készséget éreztem a problémák megoldására. Kifejezetten próbálta megérteni a számára teljesen idegen témát, erősítve magát jogásszal és parkolási szakértővel.

Bátran kijelenthetem, hogy ennek a két jelen lévő, Fővárosi irányadó rendeletet mantrázó kollégáknak köszönheti Gergő, hogy másodpercekre van attól, hogy a nevét örökre összemossák a budapesti 0 forintos parkolási díjjal.

Halvány fogalmuk nincs arról, hogy attól el lehet térni és eléggé arccal a pénz felé vallásúak voltak…

Gyakorlatilag csak velük kellett hadakoznom, de nagyon és szörnyen értetlenek voltak, meseországba éltek, való élettel köszönő viszonyuk sem volt.


Elsőnek az albérletesek problémáját említettem, mivel nagyon nagy elkerülhetetlen mennyiségű embert érint, ha az ő problémájukra nem dolgozunk ki valamit, akkor nem csináltunk semmit, őket ugyan úgy az övezet szélére szorítjuk.

Gergő egyetértett, a két mantra: „hát jelentkezzenek be állandóra” Nem bírták felfogni, hogy miért nem,,,, És ez hasonlóan folytatódott pontról-pontra másfél órán keresztül.

Karigeri meglepődött, hogy szomszédos kerületekben SZEMÉLYENKÉNT jár az engedély, két mantra: „az hogy lehet és a második csak 70 ezer évente, de ha elektromos, akkor csak 0 forint” Na én ezt megköszöntem nekik és ezt az értékes információt.

Szerencsére elkísért Andrea csoporttársunk, egyik pontot ő ismertette, (a mai napig nem parkolhat a házuk előtt, mert fővárosi kezelésű út) akkor kérdeztem, hogy a tervezett új zónában is el szeretnék követni azt amit anno a Hungárián vagy /pill Andrea háza előtt is?

Na itt a két mantra még azt is meghazudtolta, hogy azért mert van parkoló óra, attól az még nem parkoló! (3. kép):

Szóba került az összes probléma, én az összes hozzászólást, javaslatot válogatás nélkül kinyomtattam (név nélkül), néhányat szó szerint felolvastam és a végén az egészet átadtam Gergőnek, mert olyan szépen kérte, gondoltam ebből közvéleményt kutathat  .

Beszéltem a ZKMP jelentésről, hogy április végéig én 200 millió veszteséget számoltam a tervezett 800 milliós nyereség helyett, hogy 2024-ig talán megtérüljön az önkormányzat 1,4 milliárdos beruházása.

Két mantra csendben volt, Gergő bizakodva: „még az elején vagyunk”.

Még a beszélgetés elején kérdeztem az egyik mantrát, hogy hol látni az önkori oldalán a naprakész bevételeket, felháborodva közölte, hogy ilyen váratlanul ő nem találja, én visszakérdeztem, hogy akkor mi zuglói polgárok, hogy találjuk meg? – Pofavágás és csak úgy mellékesen megjegyezném,hogy nincs rajta, pedig törvény írja elő (4. kép):

Kérdeztem még, hogy a munkacsoportnak milyen számunkra kedvező és értékelhető eredménye volt a közel egy évben? Csend!

Mikor már nagyon kellemetlen volt a csend, gondoltam megköszönöm nekik az üres utcákat, mikor nem érint minket, mert amúgy se vagyunk otthon, mert dolgozunk, de legalább számottevően nőttek a költségeink és így se találunk este vagy hétvégén helyet a lakásunk közelében, mert már rég elfoglalták ingyen! Pofavágás,,,

Bocsánat a hosszúságért, de a másfél órának ez tényleg a rövidített változata,,,, Ja és hogy mibe maradtunk, slamasztikában, de kezdetnek valami…”

Eredeti poszt, amiből idéztünk: https://www.facebook.com/groups/14keruletiAUTOSOK/permalink/2077441659171899/

Hát, túl sokat nem tudunk hozzáfűzni, de legyünk bizakodóak.

Köszönjük Zsoltnak, hogy próbál tenni valamit a zuglói helyzetben és mi reméljük, hogy ha bármi eredményt elér, akkor az úgymond átültethető lesz egyéb kerületekre is.

Minden esetre az eddigi tettei is nagy port kavartak:

Tarlós például, a hozzá méltó módon komoly mondatokat ejtett ki a száján az ügy hajnalán, ami arra utalt, hogy konkrétan 0 Ft-os parkolást vezetne be Budapesten.

Ezt mondat Ő:

ha még egyszer megtörténik az, ami Zuglóban, hogy egy kerület kezdeményez valamit, ami a lakosság jó részének szemszögéből negatívum, később pedig arra hivatkozik, hogy ezt tulajdonképpen a fővároson kell számon kérni, akkor tesz egy olyan előterjesztést, amelyben a fővárosban nulla forintban javasolja meghatározni a parkolási díjakat.”

Ezekkel a sorokkal zárnánk is a cikket…

UPDATE:

A zuglóiak kiharcolták: Lakásonként a jövőben nem csak 1 autó parkolhat ingyen a zónákban

Mint tudjuk, nem jó dolog annak a bizonyosnak a rossz végén lenni:
http://bpiautosok.hu/megis-meddig-terjesztik-ki-a-fizetos-zonakat-budapesten/

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés