Hirdetés

Gondolkodtató
Mutatunk egy autós jelzést, amit szinte senki sem ismer
Mutatunk egy autós jelzést, amit szinte senki sem ismer
Hirdetés

Ezzel a matricával mostanság egyre többet találkozhatunk, nem árt tisztában lenni a jelentésével, illetve a vele kapcsolatos szabályokkal.

Egy vastag piros kör, melynek külső részén nyolc fekete kúp látható. Nem egy túl bonyolult jelzés, mégis nagyon kevesen vagyunk tisztában a jelentésével. Mutatjuk:

© Wikipedia

Ezzel a matricával a szomszédos Ausztriában mostanság, a téli időszakban egyre több személyautón találkozhatunk. Eláruljuk, ezt a matricát azon autók hátsó részére kötelező felragasztani, melynek felnijein szöges gumiabroncsok találhatók. Ausztriában október elejéről május végéig használhatók szöges gumik a 3,5 tonnánál könnyebb járműveken, és maximum 100 km/h sebességig.

Az olaszoknál hasonló tömeg- és sebességkorlátozás mellett november 15. és március 15. között használhatók szöges gumik. Franciaországban maxium 90-es tempóval lehet haladni szöges gumis autókkal, még pedig a november 11. előtti utolsó szombattól március utolsó vasárnapjáig. Utóbbi országban a szöges gumit ezzel a matricával kell jelezni az autón:

© Wikipedia

Oroszországban pedig ezt a matricát kell felragasztani a szöges gumis járművekre:

© Sputnik

És hogy mi a helyzet Magyarországon? Nos, hazánkban tiltott a szöges gumik használata, de persze mifelénk ritkák az olyan extrém időjárási körülmények, melyek mellett ne jelentene tökéletes megoldást az egyszerű téligumi, vagy a hóláncos kerék.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20171122_mutatunk_egy_autos_jelzest_amit_szinte_senki_sem_ismer

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés