Hirdetés

Hírek
Mozgássérült 1x jelzés
Mozgássérült 1x jelzés
Hirdetés

Mivel sokan kérdezik tőlem a mozgássérült parkolók kapcsán az 1x tábla jelentését, ezért utána néztem mit írnak erről a jogszabályok.

Nagyjából semmit!

Egyedül a taximegálló táblával kapcsolatban olvasható a KRESZ-ben, hogy:
„A tábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla jelezheti a taxiállomáson egy időben várakozó személytaxik megengedett számát…”
De sehol máshol, még csak utalást sem találtam, pedig az életben elég gyakran találkozni ilyen megjelöléssel, és nem csak a mozgássérült parkolók kapcsán.

Ugyanakkor azt gondolom, hogy, ha egy jelzés nem szerepel a jogszabályokban, de mégis egyértelmű instrukciót ad, akkor a lehetőségekhez mérten azt alkalmazni kell.
Főleg a várakozóhelyekkel kapcsolatban, hiszen sokan nem tudják, hogy a várakozóhely tábla feloldásáról sem rendelkezik a KRESZ. Elméletileg még a kereszteződés sem oldja fel, de például ellentétes értelmű jelzés – egy várakozni tilos tábla – már igen.

Tehát, ha a mozgássérült parkoló megjelölés kerül ki tábla formájában az úttest szélére, és nincs alatta semmi kiegészítés, akkor az ezt követő teljes útszakaszon csak mozgássérültek várakozhatnának.
Ezt megelőzve találtál ki az 1x, 2x stb. kiegészítő jelzést.

Oké, ezt elfogadja mindenki, ezzel nincs baj, de teljesen jogos a kérdés, hogy mit tekintünk egy autónyi helynek, amit az 1x tábla jelez.
Ez már nem annyira egyértelmű, hiszen semmi nem tiltja, hogy mozgássérültet akár teherautóval szállítsunk, ami akár 8-10 méter hosszú is lehet.

Emiatt én sokkal szerencsésebbnek tartanám az 1x megjelölés helyett pld. az 5 m-t ábrázoló kiegészítő táblát. (ekkora hely általában egy nagyobb méretű személygépkocsinak is elég)

        

Egyik olvasónk a Bartók Béla út 93. alatti mozgássérült parkolót kifogásolta, amely előtt 1x tábla látható, de szerinte elfér 2 jármű is.
A képet megnézve szerintem ez a beállóhely nincs 10 méter hosszú. Sőt a kockakövekből (20cm) kiszámolva kb. 6-7 méter lehet. Ekkora helyre nem tud biztonságos beállni két jármű, tehát én úgy vélem, hogy a két fa közé egy mozgássérült állhat be, másik személygépkocsi már nem fér el.

Forrás: http://kreszklub.hu/szabalyertelmezes/mozgasserult-1x-jelzes/
 


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés