SOS Mobilgumis
- hirdetés -
kérj ajánlatot itt!
(nézettségünk)

Velünk tartasz?


Most még elkerülhető a bírság

Most még elkerülhető a bírság

2019-01-26 Facebook bpiautosok.hu

Január 31-én, azaz jövő csütörtökön lejárnak a 2018-as autópályahasználati jogosultságok, és aki nem vesz újat, mégis felhajt a fizetős utakra, jelentős bírságra számíthat.

Az autopalyamatrica.hu üzemeltetője figyelmeztet erre, és egyben felhívja a figyelmünket néhány fontos tényre is.

Egyrészt a jogosulatlan pályahasználat drága: míg a megyei e-matrica 5000 forint egy évre, az országos pedig 42 980 forintba kerül, addig egy felhajtás a pályára nélkülük 14 875 és 60 ezer forint közti összegbe kerül.

Az egyetlen kiskapu, hogy aki csak tilosba csúszott, és időben rájön a tévedésre, az a szabályszegés után 60 percig még válthat e-matricát, ezzel elkerülheti a bírságot.

Az úthasználati jogosultságot megvenni az idén is egyes benzinkutakon, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató ügyfélszolgálatain személyesen, vagy az interneten keresztül lehet. Az idén viszonylag kevés útszakasszal bővítik a fizetős úthálózatot: az M35-ös és az M4-es új szakaszaival.

Az alábbiakban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. részletes közleményét olvashatjátok:

“Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást

Budapest, 2019. január 25. – Autósok figyelem! Megkezdődött a visszaszámlálás: egy hét múlva lejárnak a 2018-ra megváltott éves országos és megyei e-matricák. A tavalyi vignettákkal 2019. január 31-én, csütörtök éjfélig lehet jogszerűen közlekedni a hazai útdíjköteles autópályákon és autóutakon. A mostani határidővel több mint 2,3 millió e-matrica jár le, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. felkészült az autósok utolsó rohamára.

Tavaly több mint 2,3 millió darab éves – országos vagy megyei – e-matricát vásároltak az autósok. Az összes értékesített matrica közel 90 százaléka a legelterjedtebb D1 kategóriában talált gazdára. A 2018-ra megváltott matricák azonban már csak pár napig, 2019. január 31-ig érvényesek.

Mennyibe kerülnek a 2019-re érvényes e-matricák?

Folyamatosan nő Magyarország közúti lefedettsége, és az autópálya-hálózat kiterjedtsége is nagyobb, mint számos környező országban. Ennek ellenére az országos éves matrica ára 2012 óta változatlan. De a megyei matricák ára sem változott a 2015-ös bevezetésük óta. Így ugyanazért a pénzért egyre több gyorsforgalmi útszakaszt vehetnek igénybe a közlekedők.

Díjkategória Országos Megyei
D1 (motorkerékpár, személyautó és annak pótkocsija) 42.980,- Ft. 5.000,- Ft.
D2 (olyan gépkocsi, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába sem) 42.980,- Ft. 10.000,- Ft.
B2(autóbusz) 199.975,- Ft. 20.000,- Ft.
U (a D2 és B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsi) 42.980,- Ft. 5.000,- Ft.

Hol lehet éves e-matricát vásárolni?

„A hamarosan lejáró jogosultság cseréjére a nap 24 órájában van lehetőség. Az új éves e-matricák az ország több mint kétezer pontján, ezen felül interneten és mobiltelefonnal, sms-ben vagy telefonos alkalmazáson keresztül, bárhol könnyen megvásárolhatók” – mondta Bartal Tamás. A NÚSZ Zrt. vezérigazgatója hozzátette: „a tapasztalat szerint sokan az utolsó pillanatra hagyják a matricavásárlást, de a társaság felkészült az ügyfelek rohamára”.

Kiknek és mire érdemes figyelniük?

Mindazoknak, akik mentességet élveznek az útdíjfizetés alól. Például a rendvédelmi szervek által üzemben tartott vagy a megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek után nem kell útdíjat fizetni, viszont ők is csak akkor használhatják térítésmentesen a díjköteles útszakaszokat, ha a jármű forgalmi rendszámát a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága nyilvántartásba vette. A díjmentességet minden évben meg kell újítani – ennek határideje szintén 2019. január 31-én jár le.

A nagycsaládosok részleges díjmentességre jogosultak, kedvezményes e-matrica vásárláshoz azonban nekik is minden év január 31-ig be kell jelenteniük a közlekedési igazgatósági hatóság nyilvántartásába az általuk üzemben tartott gépjárművet.

Január elsejétől könnyebbség, hogy a D2 vagy B2 díjkategóriájú jármű forgalmi rendszámára is vásárolhatnak U (utánfutó) díjkategóriájú e-matricát az autósok, így az érvényességi idő végéig bármilyen forgalmi rendszámú vontatmánnyal közlekedhetnek.”

Forrás: Totalcar.hu

MEGOSZTOM:

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Érdekelhet2020-01-22 Facebook

Tvrtkoval beszélgettünk a nem túl vidám témáról

bpiautosok.hu

Nincs mese. Autósként rossz végén állunk annak a bizonyosnak abban az értelemben,...

2020-01-12 Facebook

Riport: Balesetveszélyesen tolatott gyorsforgalmi úton. Nincs elfogadható indok!

bpiautosok.hu

Az RTL Klub híradójának adtunk interjút egy tegnapi esetről. A rendkívül balesetveszélyes...

2020-01-10 Facebook

Riport: Képernyőn a kamikaze kerékpáros, aki olvasónknak köszönheti az életét

bpiautosok.hu

Tegnap posztoltuk az esetről a videót, amin egy igazi kamikaze kerékpáros látható. Az...

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…

KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ
CSATLAKOZZ ITT:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


MŰSOROKKAL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Társ-oldalaink

e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek