VILÁGGÁ KÜRTÖLNÉD?
Küldd be nekünk itt:
videó, fotó, bármi...

Most még elkerülhető a bírság


SOS Mobilgumis
SOS Autóklíma töltés
hirdetés

Január 31-én, azaz jövő csütörtökön lejárnak a 2018-as autópályahasználati jogosultságok, és aki nem vesz újat, mégis felhajt a fizetős utakra, jelentős bírságra számíthat.

Az autopalyamatrica.hu üzemeltetője figyelmeztet erre, és egyben felhívja a figyelmünket néhány fontos tényre is.

Egyrészt a jogosulatlan pályahasználat drága: míg a megyei e-matrica 5000 forint egy évre, az országos pedig 42 980 forintba kerül, addig egy felhajtás a pályára nélkülük 14 875 és 60 ezer forint közti összegbe kerül.

Az egyetlen kiskapu, hogy aki csak tilosba csúszott, és időben rájön a tévedésre, az a szabályszegés után 60 percig még válthat e-matricát, ezzel elkerülheti a bírságot.

Az úthasználati jogosultságot megvenni az idén is egyes benzinkutakon, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató ügyfélszolgálatain személyesen, vagy az interneten keresztül lehet. Az idén viszonylag kevés útszakasszal bővítik a fizetős úthálózatot: az M35-ös és az M4-es új szakaszaival.

Az alábbiakban a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. részletes közleményét olvashatjátok:

“Nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást

Budapest, 2019. január 25. – Autósok figyelem! Megkezdődött a visszaszámlálás: egy hét múlva lejárnak a 2018-ra megváltott éves országos és megyei e-matricák. A tavalyi vignettákkal 2019. január 31-én, csütörtök éjfélig lehet jogszerűen közlekedni a hazai útdíjköteles autópályákon és autóutakon. A mostani határidővel több mint 2,3 millió e-matrica jár le, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. felkészült az autósok utolsó rohamára.

Tavaly több mint 2,3 millió darab éves – országos vagy megyei – e-matricát vásároltak az autósok. Az összes értékesített matrica közel 90 százaléka a legelterjedtebb D1 kategóriában talált gazdára. A 2018-ra megváltott matricák azonban már csak pár napig, 2019. január 31-ig érvényesek.

Mennyibe kerülnek a 2019-re érvényes e-matricák?

Folyamatosan nő Magyarország közúti lefedettsége, és az autópálya-hálózat kiterjedtsége is nagyobb, mint számos környező országban. Ennek ellenére az országos éves matrica ára 2012 óta változatlan. De a megyei matricák ára sem változott a 2015-ös bevezetésük óta. Így ugyanazért a pénzért egyre több gyorsforgalmi útszakaszt vehetnek igénybe a közlekedők.

Díjkategória Országos Megyei
D1 (motorkerékpár, személyautó és annak pótkocsija) 42.980,- Ft. 5.000,- Ft.
D2 (olyan gépkocsi, amely nem tartozik egyéb díjkategóriába sem) 42.980,- Ft. 10.000,- Ft.
B2(autóbusz) 199.975,- Ft. 20.000,- Ft.
U (a D2 és B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsi) 42.980,- Ft. 5.000,- Ft.

Hol lehet éves e-matricát vásárolni?

„A hamarosan lejáró jogosultság cseréjére a nap 24 órájában van lehetőség. Az új éves e-matricák az ország több mint kétezer pontján, ezen felül interneten és mobiltelefonnal, sms-ben vagy telefonos alkalmazáson keresztül, bárhol könnyen megvásárolhatók” – mondta Bartal Tamás. A NÚSZ Zrt. vezérigazgatója hozzátette: „a tapasztalat szerint sokan az utolsó pillanatra hagyják a matricavásárlást, de a társaság felkészült az ügyfelek rohamára”.

Kiknek és mire érdemes figyelniük?

Mindazoknak, akik mentességet élveznek az útdíjfizetés alól. Például a rendvédelmi szervek által üzemben tartott vagy a megkülönböztető jelzés használatára jogosult gépjárművek után nem kell útdíjat fizetni, viszont ők is csak akkor használhatják térítésmentesen a díjköteles útszakaszokat, ha a jármű forgalmi rendszámát a Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkársága nyilvántartásba vette. A díjmentességet minden évben meg kell újítani – ennek határideje szintén 2019. január 31-én jár le.

A nagycsaládosok részleges díjmentességre jogosultak, kedvezményes e-matrica vásárláshoz azonban nekik is minden év január 31-ig be kell jelenteniük a közlekedési igazgatósági hatóság nyilvántartásába az általuk üzemben tartott gépjárművet.

Január elsejétől könnyebbség, hogy a D2 vagy B2 díjkategóriájú jármű forgalmi rendszámára is vásárolhatnak U (utánfutó) díjkategóriájú e-matricát az autósok, így az érvényességi idő végéig bármilyen forgalmi rendszámú vontatmánnyal közlekedhetnek.”

Forrás: Totalcar.hu

MEGOSZTOM:


CÉGEK FIGYELEM!
Elindítottuk a heti,
cikk-közi banner lehetőséget!
...Kérj ajánlatot itt...

Tetszik oldalunk?

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Hirdess nálunk

TURBÓZD FEL VELÜNK CÉGED KOMPLETT KAMPÁNNYAL

Banner PR cikk Termék, szolgáltatás bemutatás (Élő, vagy vágott videó)

Kérj egy ajánlatot ide kattintva!

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek