Hirdetés

Hírek
Milliókat fizetünk ki feleslegesen autópályadíjakra – mutatjuk, hogyan
Milliókat fizetünk ki feleslegesen autópályadíjakra – mutatjuk, hogyan
Hirdetés

Két furcsaság, amelyek miatt évről évre feleslegesen hagynak milliókat az autósok az útdíjkasszában.

Az egyik, az év második felében vásárolt éves e-matrica: ez a pénzszórás a D1 (személyautó) kategóriában a legszembetűnőbb. Egy éves e-matrica bruttó 42 980 forintba kerül, éppen kilencszer annyiba, mint egy havi. Ez azt jelenti, hogy a január 31-i lejárat előtt kevesebb, mint kilenc hónappal már nem éri meg ezt venni. Ha országos jogosultság kell, akkor ott van a havi – írja a pénzszórás ezen formájával foglalkozó cikkében a napi.hu.

Ennek ellenére júniusban 1508, júliusban 688, augusztusban 294, szeptemberben 135 éves e-matrica fogyott a D1 kategóriában. Októberben már egyet sem vettek, aminek vélhetően az a legfőbb indoka, hogy ekkor már nem adott el idénre éves matricát az útdíjkezelő.

A D2 kategóriában (személygépkocsi 7 fő felett, ≤ 3,5 t tehergépkocsi, lakóautó) teljesen más a helyzet, ebben a kategóriában ugyanis a havi matrica duplája a D1 kategóriásnak, az éves viszont ugyanannyi. Így ebben az esetben 4 hónapnál nem éri meg ezt választani.

1+1 matrica az 3 megye
A másik furcsaság a matricarendszerben a Veszprém megyei jogosultság. Ezt a megyei matricát akkor érdemes megvenni, ha valaki rendszeresen autózik a 80-as Polgárdi lehajtó és a 98-as Siófok kelet lehajtó között, de soha nincs szüksége arra, hogy akár Budapest, akár Siófok felé tovább autózzon.

© NÚSZ Zrt.

Ugyancsak lehet ráció a vásárlásban, ha valaki nyugati irányba autózik, de már Polgárdinál felhajtana a sztrádára, vagy kelet felé, de már a 98-as kilométertől szeretné használni a pályát. Utóbbi két esetben egyébként az 5 ezer forintot egy 8, illetve 10 kilométeres szakaszért fizeti ki. Ugyanakkor már két alkalom elég az évben, mikor szüksége van a Fejér vagy a Somogy megyei matricára, hogy a veszprémi megvásárlása teljesen felesleges legyen.

Most vagy arról van szó, hogy az országban van 2933 olyan autós (ennyit vettek idén az első 10 hónapban), akinek ez megéri, vagy még mindig nem ismerik sokan a rendszert, hogy a matricák érvényessége a szomszédos megye első lehajtójáig érvényes. Veszprém megyében egyetlen autópályás csomópont van, méghozzá a 90-es számú balatonvilágosi le- és felhajtó. Ezt keleti irányból a Fejér megyei matricával, nyugat felől pedig somogyi jogosultsággal is el lehet érni. Így az átutazóknak is elég két matrica.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20171115_autopalyadij_eves_matrica_veszprem_megyei_matrica

MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés