Hirdetés

Hírek
Miért nem ideális téli gumival nyáron közlekedni?
Miért nem ideális téli gumival nyáron közlekedni?
Hirdetés

A téli gumik teljesen megfelelőek a hideg időben való közlekedésre, tehát úgy alakították ki, hogy a téli környezetben használjuk őket, általában 7 fok alatti hőmérsékleti viszonyoknál. A nagy nyári melegben a gumiabroncsok gyorsabban kopnak. A meleg időben tehát nyári gumival vezessünk, vagy jó alternatíva lehet a négyévszakos gumik alkalmazása. Cikkünkben erről teszünk említést, illetve szó lesz még a DOT számról.

Mi történik, ha nyáron téli gumit használunk?

A vezetők azt is észreveszik, hogy amint az autógumi rugalmasabbá válik, romlik az autó kormányozhatósága. A téli gumiabroncsok általában a kezelhetőség kismértékű csökkenésével járnak, a lágyabb gumi és a nyitottabb futófelület-konstrukció miatt. Ugyanakkor ez a hatás fokozódik, amikor a hőmérséklet emelkedik. Eljuthatunk odáig, hogy a gépjármű reagálóképessége oly mértékben befolyásolható, hogy veszélybe kerül a biztonságunk. Továbbá megfigyelhető a nedves tapadás csökkenése, azaz a jármű nedves úton nem áll meg olyan gyorsan, mint kellene.

A téli gumiszett alkalmazása nyáron jelentősen megnöveli az üzemanyagra fordított költségeket.  Meleg aszfalton a téli gumiabroncs gördülési ellenállása jóval nagyobb, mint a nyári vagy a négy-évszakos gumiabroncsnál. Ez azért van, mert a lágyabb gumikeverék jobban megváltoztatja a formáját. Ennek okán nagyobb gördülési ellenálláshoz vezet, ami az üzemanyag-fogyasztás megnövekedését jelenti, így többet kell tankolni. A klíma szintén megnöveli a benzinköltséget, ezért úgy véljük, hogy a kettő együtt már jelentős kiadás a gépkocsi tulajdonosának. Arról már nem beszélve, hogy irdatlan mennyiségű káros anyaggal szennyezzük a közvetlen környezetünket.

Erősödik a „vízen csuszás” kockázata

Hasonló a helyzet, amikor az aquaplaningről van szó – az az állapot, amikor a gumiabroncs futófelülete nem képes elég gyorsan kiüríteni a vizet, és a gumiabroncs felfelé halad egy vízrétegen az útfelület felett. A négyévszakos gumiabroncs nedves úton elérheti az 50 km / h-t vagy annál többet a jelenség előtt, míg a kopott téli gumiabroncs 23 km / h (37 km / h) sebességgel kipördülhet, illetve gyorsan megcsúszik.

Áthidaló megoldás lehet a négyévszakos gumi?

A négyévszakos gumival kapcsolatosan sok tévhit és rossz beidegződés él az autóvezetőkben. A megfelelő gumiabroncsokat úgy tervezték, hogy biztonságosan tarthassanak az úton. Még enyhe téli körülmények között is hatékonyak. Ugyanakkor, ha az utakat jég és hó borítja, úgy a téli gumiabroncsok használata segíthet abban, hogy uraljuk járművünket.

Az abroncson lévő 3 csúcsú hegyi hópehely (3PMSF) szimbólum jelölés azt jelenti, hogy az gumiabroncs téli használatra van minősítve. Hazánkban ennek nincs igazán jelentősége, vagyis ahol extrém hideg vagy nyáron rendkívüli meleg van, ott nem ajánlatos négyévszakos gumik használata. Magyarországon télen csak téli gumikkal közlekedjünk, nyáron pedig az erre a meleg időszakra kialakított nyári abronccsal, így elkerülhetők a balesetek és az autógumik gyors elhasználódása.

A négyévszakos abroncsokat viszont nagyon jól lehet alkalmazni például az Egyesült Királyság területén. Itt télen enyhe az időjárás, és nyáron is ritka 26-30 fok. 

Miért fontos a gumi DOT száma?

A DOT jelölés a gumiabroncs azonosító száma.

Más nézőpontból megközelítve, az abroncs születési anyakönyvi kivonata. Megmutatja az üzemet, ahol a gumiabroncsot gyártották, valamint a napot és az évet, amikor elkészült. Figyeljünk arra, hogy a DOT-nak semmi köze a „date of tire” -hoz, ezek a jelölések mind a téli és mind pedig a nyári gumikon egyaránt megtalálhatók. A vásárló vagy autótulajdonos számára ez egy információ, viszont sokkal fontosabb, hogy adott gumi jól tapadjon és maximálisan bírja a közlekedés közbeni igénybevételt.


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés
x