Hirdetés

Hírek
Miért fontos autónk klímájának karbantartása?
Miért fontos autónk klímájának karbantartása?
Hirdetés

Tombol a hőség és ilyenkor igen bosszantó, ha az autónkban melegebb van, mint a kinti hőmérséklet. A jó légkondicionálás szükségszerű, bár vannak olyan gépjárművezetők, akik szerint a lehúzott ablakokkal történő közlekedés jobb. Városban biztosan, viszont így könnyebben megfázhatunk, természetesen a megfelelő hőmérsékletű klíma használata fontos, mert ellenkező esetben szintén betegek lehetünk. Azt sem árt figyelembe venni, hogy a légkondi működésével megnő az üzemanyagfogyasztás.

Cikkünkben körbejárjuk a klímatisztítás fontosságát és szó lesz arról, hogy hogyan tudunk hamar időpontot foglalni az autószervizbe.

Klímatisztítás azonnali időpontra?

Évente érdemes még a nagy nyári meleg előtt ellenőriztetni személygépjárművünk légkondicionáló berendezését. Budapesten szerencsére számos szerviz között választhatunk. Mi történik abban az esetben, ha épp a szezon kellős közepén romlik el a berendezés? A koronavírus miatt nem zárnak be a szerelőműhelyek, viszont hosszú lehet a várakozási idő. Ne essünk kétségbe, mert a gumiszervizem.hu online időpontfoglaló rendszerével, valamint a MyPoint-S applikációval felgyorsíthatjuk a folyamatot!

Egy gyors regisztráció és máris igénybe vehető a szolgáltatások köre, ami jó, hogy autónk adatait csak egyszer kell bevinni a rendszerbe. A térképes kereső használatával kiválasztjuk adott szervizt és lefoglaljuk az időpontot. Ha a főváros negyedik kerületében lakunk, akkor célszerű a hozzánk legközelebbi autószerelőt felkeresni. Találatra a Gumitár Kft-t adja ki a rendszer, amely a szokásos gumijavítás és gumicsere mellett klíma szereléssel is foglalkozik. Kattintsunk a felkínált lehetőségek közül a nekünk leginkább tetszőre, aztán már kész az időpont foglalása, amelyről külön értesítést kapunk, hogy biztosan ne felejtsük el mikor és hova kell mennünk.

Szerencsénkre a mai modern személyautókban a légkondi már az alapfelszereltség része, és maga a rendszer ritkán okoz gondot. Ez persze nem jelenti azt, hogy elkerüljük a gyakori átvizsgálást. Leginkább két probléma jelentkezhet:

  • A klíma nagyon kevés hűvös levegőt fúj az autó utasterébe
  • A rendszer semmilyen levegőt nem fúj, vagy ha mégis, akkor túl hideg lesz a járműben.

Egyik sem jó, ugyanakkor nem beszélhetünk teljes meghibásodásról vagy azonnali cseréről, ettől függetlenül szakember segítségével keressük meg a jelenség lehetséges okait.

A klíma tisztítás nézőpontjából a kompresszor a leglényegesebb alkatrészek egyike, ennek megfelelően a legköltségesebb. A kompresszor a teljes légkondicionáló rendszert üzemelteti, és a motorhoz rögzített öv vezérli. Használat közben a kompresszor hűvös párákat fecskendez be a hűtő ventillátorból a kondenzátorhoz: a gőz folyadékká alakul, majd a szárító szűrőbe kerül. A hő eltávolítása következtében a hideg levegő ventilátorral cirkulál a jármű belső terében.

Ha autónk légkondicionáló rendszere nagyon sok hideg levegőt fúj, úgy tűnik valahol eltömődhetett az egység, amely a normális érték helyett több levegőt erőltet az elzáródás előtt a szellőzőkbe. Az a berendezés, amely nem fúj megfelelő hűvös levegőt, az szivároghat valahol a rendszerben. Ezeknek a hibaforrásoknak az azonnali megtalálása kulcsfontosságú a gépjármű légkondicionáló egységének folyamatos működéséhez.

Ne magunk végezzük a klíma karbantartását!

Hosszabb távon nyilván az a cél, hogy a gépjármű légkondi berendezése a lehető legbiztonságosabb és kifogástalan legyen, így meg kell győződni afelől, hogy rendszeresen elvégeztettük-e a klíma tisztítását egy korrekt és már bevált autószervizben.

Egy hosszabb nyaralás során bosszantó, ha a váratlan meghibásodások gyakori kellemetlenségeket okoznak, ezért célszerű megelőzni a hibákat, mielőtt azok megjelennének. Ha tehetjük, semmit se hagyjunk az utolsó pillanatokra, fontos a megelőzés, mert ezáltal elkerülhetőek az értelmetlen pénzkiadások. Az időpontfoglalás tekintetében pedig éljünk a díjmentes online foglalással, amennyiben szükség van rá!

Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés