Hírek
Mennyire fontos a méret téli gumik esetén?
Mennyire fontos a méret téli gumik esetén?
Hirdetés

Még javában tart a nyári forróság, ami késő őszig tarthat, azonban az idő hamar eltelik és beköszönt a tél, ideje tehát ellenőrizni a téli gumikat, nehogy az utolsó pillanatban és kapkodva kelljen cserélni vagy újakat beszerezni. Cikkünkből a téli gumik fontossága mellett arról is szó lesz, hogy milyen váltóméretű abroncsot használjunk a közlekedés során.

A váltóméret jelentősége

A téli gumikat úgy hozták létre, hogy azok a hideg időszakban legyenek hatékonyak, ezért ne használjuk őket nyáron és nem mindig jó választás őket négyévszakos gumikkal helyettesíteni. Magyarországon eléggé szeszélyes az időjárás, ezért mindig csak az évszaknak megfelelő gumikkal vezessünk. Ahol nem túl hideg a tél, illetve nem túl meleg a nyár már jó opció lehet, például Angliában vagy Görögországban.

Autónk kerékméretét illetően van egy biztonságos határérték, amelyen belül szabadon lehet változtatni. Ha az átmérő azonos, de más szériájú szélességben és belső átmérőben, illetve nem vagyunk biztosak, akkor jó segítség lehet egy kalkulátor (pl.: kiszamolo.com vagy gumibolt.hu).

Fontos a megfelelő teherbírás, mert az új gumik folyamatos terhelésnek vannak kitéve, ezért oda kell figyelni a helyes súlyindexre. Mindezek mellett érdemes szem előtt tartani a következőket:

  • Az új gumiabroncs nem térhet el az autónk karosszéria síkjából, ha ez mégis megtörténik, akkor sikertelen a műszaki vizsga
  • Az úgynevezett „peresebb” (a gumi magasság és szélesség arányának százalékos értéke.) abroncs jól néz ki, viszont ebben az esetben nő az üzemanyag-fogyasztás
  • Amennyiben a váltóméret kalkulátor jelentős különbséget mutat a gyártó által meghatározott gumiabroncs méretéhez viszonyítva, úgy elveszíthetjük a garanciát, ha más méretű gumit használunk
  • A kevésbé optimális abroncsméret alkalmazása egyáltalán nem tesz jót a futóműnek, valamint a közlekedést biztonságát szintén befolyásolja
  • Ha eltérő méretű gumival veszünk részt a közlekedésben a rendőr megbüntethet, nem érdemes kockáztatni.

A kerekek és a gumiabroncsok a jármű fontos alkatrészei. Bár ez kissé kézenfekvőnek tűnhet, sok autóvezető nem gondolja át jól az autóhoz választott gumiabroncsokat, ami sok problémához vezethet. Ismerjük meg alaposan járművünket és kerüljük el a súlyos gumiabroncs-hibákat annak biztosítása érdekében, hogy kerekeink biztonságban legyenek, és a lehető legjobb tapadást biztosítsák autónknak.

DOT-szám ellenőrzése használt téli gumi vásárlásakor

A DOT (Departmet Of Transporation) szám adott gumiabroncs gyártási adatait tartalmazza.

A korábbi háromjegyű számok a 2000-es évektől négy jegyűre módosultak, ennek megfelelően pl. a 2001. novemberében gyártott gumi oldalfalán a 4901 feliratot tudjuk leolvasni.

A kérdés az, hogy ez mennyire fontos, ha használt vagy új gumit szeretnénk venni?

Leginkább arra kell figyelni, hogy adott gumi napfénytől, alacsony légnyomástól, és a helytelen tárolástól legyen „védve”. Ezek sajnos hozzájárulhatnak az autógumi öregedéséhez Ennek elkerülése érdekében törekedjünk a helyes karbantartásra és ápolásra.

Mikor kell lecserélnem a gumit?

A nagyobb gumigyártók, mint például a Michelin azt mondja, hogy amint a gumi betölti a 10. életélvét szükségszerűvé válik a cseréje, függetlenül attól, hogy ezt a futófelület kopottsága nem indokolja. 5 éves kor után pedig mindig vizsgáltassuk meg alaposan és nézzük meg az abroncs nyomását.

Bizonyos helyzetekben (pl.: kisebb alig látható sérülés esetén) a gumi még javítható. Ezt megelőzően azonban alaposan meg kell vizsgáltatni hozzáértővel A gépjárműgumiabroncs eltávolítása a kerékről indokolt, hiszen az autógumi felszerelése közben a belső sérülés szinte észrevehetetlen.

Ahogy láthattuk, egy adott autógumi, függetlenül attól, hogy téli vagy nyári, életciklusát több tényező befolyásolja. Egy biztos, ha a helyi gumisnál tároljuk autónk meghatározó alkatrészeit, akkor még nagyon sokáig használhatjuk őket.

Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés