Hirdetés

Gondolkodtató
Mennyi idő után évülnek el a jogosítványra kapott büntetőpontok? Utánajártunk, itt a válasz
Mennyi idő után évülnek el a jogosítványra kapott büntetőpontok? Utánajártunk, itt a válasz
Hirdetés

A jelenlegi szabályozás értelmében 18 büntetőpont után ugorhat a sofőrök jogosítványa, ezért nem árt tisztában lenni vele, kinek hány büntetőpontja van. Tudta, hogy a büntetőpontok egy idő után elévülnek?

Az autózás kapcsán két dologgal mindenki tisztában van: az igazoltatáskor a rendőr helyszíni bírságot szabhat ki az autósra (vagy azonnal el is veheti a jogosítványt), a jogosítványra pedig büntetőpont(ok) kerülhet(nek). Előbbi esetében viszonylag egyszerű a helyzet, a sofőr elmegy, befizeti és az élet megy tovább. A büntetőpontok esetében azonban más a helyzet, azok ugyanis egy jó darabig velünk maradnak.

Ha még nem csatlakoztál, katt ide!
ÖSSZ CSOPORT TAG + KÖVETŐ SZÁM
TÖBB MINT 10.000

A büntetőpontokról mindenek előtt érdemes tudni, hogy a kiszabható előéleti pontok 2011 óta nem változtak. A rendszer alapvetően három különböző kategóriába sorolja a teételeket. Ezek

  • a pontrendszer hatálya alá tartozó bűncselekmények
  • a pontrendszer hatálya alá tartozó egyes szabálysértések, valamint
  • A pontrendszer hatálya alá tartozó egyes közigazgatási bírsággal sújtandó jogsértések.

A bűncselekmények kategóriáját szankcionálják a legerősebben, ezekért azonnal 11 büntetőpont jár – kivéve a közúti baleset okozásáért, azért „csak” 9.

© nyilvantarto.hu

A szabálysértések kategóriájában jelenleg 21 tétel található. Ha valaki úgy vezet autót, hogy korábban eltiltották a vezetéstől, 6 büntetőpontra számíthat, de ugyanennyi jár az elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése miatt is. A vezetés közbeni mobilozásért (amiről nem árt tudni, pontosan mi tartozik ebbe a kategóriába) 3 pontot kaphatunk a rendőrtől, míg a jobbra tartási kötelezettség elmulasztása 1 büntetőpontot von maga után.

© nyilvantarto.hu
© nyilvantarto.hu

A jogsértések kategóriájában a legkevesebb büntetőpontot (3) a biztonsági öv használatának elmulasztása jelenti, a tiltott személyszállításért azonban akár 9 pontot is kaphatunk.

© nyilvantarto.hu
© nyilvantarto.hu

Fontos tudni, hogy összesen 18 büntetőpontot „lehet” összegyűjteni.

A jelenlegi szabályozás szerint ha a sofőr pontjainak száma eléri vagy meghaladja a 18-at, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala elindtja a jogosítvány felfüggesztésének folyamatát. A hivatal három napon belül értesíti az illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal járási hivatalát, amely nyolc napon belül elrendeli, hogy jogosítványt függesszék fel fél évre. Vagyis az utolsó büntetés után 11 nappal ugorhat a jogosítvány.

Fontos azonban, hogy ezek a büntetőpontok nem maradnak örökre a jogosítványon. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis van egy elévülési idő is:

jogerőtől számított 3 év.

Vagyis ha valaki a fentiek alapján nem köti be a biztonsági övét, és megkapja a 3 büntetőpontot, a pontjai három év múlva „törlődnek”.

Az autósok azonban maguk is csökkenthetik az összeszedett pontok számát akkor, ha önkéntes utánképzésen vesznek részt. Az ezután kapott igazolással 13 pontig 9, 14 és 17 pont között pedig 6 ponttal csökkenthető a büntetőpontok száma.

Hogy kinek hány pontja van, azt évente egyszer ingyenesen (több esetben 1250 forint/alkalom áron) is le lehet kérdezni a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának adatbázisából. Ehhez egy aláírt kérelmet kell benyújtani a hivatalhoz, melyben szereplnie kell a sofőr nevének, születési adatainak és az édesanyja nevének is. A kérelmet személyesen kell leadni a 1133 Budapest, Visegrádi u. 110-112. szám alatt, de postázni is lehet a 1097 Budapest, Vaskapu u. 30/B címre. A legkényelmesebb megoldás azonban, ha mindezt e-mailben küldjük el, a [email protected] e-mail címre.
 

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170908_jogositvany_buntetes_buntetpont_mennyi_ido_utan_evul_el

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés