Hirdetés

Hírek
Mennyi alkoholt fogyaszthat egy sofőr? A válasz nem olyan egyszerű
Mennyi alkoholt fogyaszthat egy sofőr? A válasz nem olyan egyszerű
Hirdetés

Alapvetés, hogy a kormány mögé mindig csak teljesen józanul ajánlott beülni, de vannak olyan országok, ahol a hazainál elnézőbbek a hatóságok.

Magyarországon ittas vezetés tekintetében a már jól ismert zéró tolerancia elve érvényesül, vagyis senki sem úszhatja meg a bódult állapotban történő vezetést. Elég néhány korty szeszes ital, az alkoholszonda máris jelez, a sofőr pedig elbukja a jogosítványát, és egy komolyabb pénzösszeget is. 0,5 gramm/liter véralkohol szintig még nem bűncsekelmény az ittas vezetés, de 100 ezer forinttól gyorsan elbúcsúzhatunk, az említett szint felett viszont már bűncselekménnyel, és 300 ezer forintos pénzbüntetéssel állunk szemben.

Magyarországhoz hasonlóan Csehországban is minden alkoholfogyasztást büntetnek a hatóságok, Lengyelországban és Svédországban viszont 0,2 százalékos véralkoholszintig még nem jár büntetés. A következő országokban 0,5 százaléknál húzták meg a határt: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Törökország.

Nagy-Brittaniában a leginkább megengedők az előírások, a szigetországban ugyanis csak 0,8 százalékos véralkoholszint felett büntetnek, akkor viszont igen komolyan. Az ittas vezetők átszámítva akár 1,8 millió forintos pénzbírságra is számíthatnak.

Vannak tehát olyan európai országok, ahol még belefér, hogy vezetés előtt elfogyasztunk némi alkoholt, ezt azonban senkinek sem tanácsoljuk. Egyrészt azért, mert sokunk reakciói még a legkisebb alkoholmennyiségtől is megváltozhatnak, másrészt pedig azért, mert nehéz megbecsülni, hogy egy adott testfelépítésű és tömegű személynek egy pálinkától vagy egy pohár bortól pontosan meddig szökik fel a véralkoholszintje.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170427_alkohol_sofor
 


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés