Hirdetés

Hírek
Megint előjött a jogosítványpánik egy új jogszabály miatt
Megint előjött a jogosítványpánik egy új jogszabály miatt
Hirdetés

Mindennapos eset mostanság, hogy a rendőrök hívják fel az autósok figyelmét ellenőrzés közben, hogy bizony akkor sem érvényes a jogosítványuk, ha a rajta lévő dátum szerint még igen. A helyzet kissé félreértelmezhető, úgy tűnik, még a hatóság számára is.

A Magyar Nemzet foglalkozott a megváltozott szabályozással, mert a lap egyik olvasója arról számolt be, hogy egy közúti ellenőrzés során közölték vele, év végén lejáró jogosítványa valójában már nem érvényes.

A rendőr arra a jogszabályra hivatkozott, ami január óta hatályos, és a vezetői engedély érvényességét a tulajdonos születésének dátumához köti, ami jelen esetben már elmúlt. A bírságot egyébként megúszta, de figyelmeztették újítsa meg a jogosítványát.

Január eleje óta valóban új előírás van érvényben, amely a születésnaphoz köti a jogosítvány lejártát, de a jelenleg érvényes vezetői engedélyek lejárati idejét nem írja felül. A rendelkezés csak az új, vagy megújítandó okmányok érvényességét érinti. Azaz a dokumentumon feltüntetett dátumot kell figyelembe vennie mind a hatóságoknak, mind a tulajdonosnak. (A korábbi szabályok szerint a vezetői engedély érvényessége a kiállítási dátum valamelyik évfordulója volt.)

Hirdetnél itt??? Katt ide!

Hirdetés

Az első jogosítvány kiállítása egyébiránt ingyenes, a hosszabbításkor négyezer forintot kell fizetni. Az 50 év alattiaknak az orvosi alkalmassági vizsgálatért 7200 forint, míg idősebb korban több ezer forinttal csökken a díj.
 

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170613_jogositvany_vezetoi_engedely_szuletesi_datum


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés