Hirdetés

Gondolkodtató
Megbüntették, mert utasa mobilján egy sebességmérést előrejelző app volt Németországban
Megbüntették, mert utasa mobilján egy sebességmérést előrejelző app volt Németországban
Hirdetés

Úgy tűnik, egy jogszabályi „fehér foltot” számolt fel a karlsruhe-i Legfelsőbb Regionális Bíróság a 2023. február 7-i határozatával.

Az ügy előzménye, hogy egy 64 éves férfi eltúlzott sebességgel vezette személygépkocsiját Heidelberg belterületén, amikor rendőrök állították meg. – írta meg a Baleset Megelőzés, azaz az ORFK-OBB Facebook posztjában.

A járőrök észrevették, hogy egy mobiltelefon a középkonzolba van behelyezve, és azon egy sebességmérő alkalmazás fut – mely Németországban 2020 óta tilalmazott. A mobiltelefon ugyan az utasé volt, de az applikációval járó előnyöket kétség kívül a sofőr is „élvezte”, így a férfit 100 euróra megbírságolták.

A sofőr nem volt hajlandó kifizetni a bírságot és panasszal élt az intézkedés ellen, mondván, hogy ő a saját telefonján semmilyen jogellenes alkalmazást nem használt, továbbá az applikáció figyelmeztetéseit csak az utas észlelhette (ez korábban gyakori védekezése volt a sofőröknek hasonló esetben).

A kerületi, majd a fellebbezést követően a legfelsőbb bíróság egyaránt úgy döntött, hogy a KRESZ (StVO) 23. § (1c) bekezdése 3. pontja által tilalmazott magatartás nem csak akkor áll fenn, ha a járművezető saját maga aktivált egy alkalmazást a közúti intézkedésekre való előzetes figyelmeztetés érdekében.

Hirdetés

Hasonlóan tilos és pénzbírsággal sújtandó az utas mobiltelefonján aktivált „sebességmérő kamera alkalmazás” használata is, amennyiben az figyelmeztetheti a járművezetőt arra, hogy sebességmérő készülékhez közeledik.

Ezáltal a sofőrt elmarasztalták, és a pénzbírságot meg kell fizetnie. A férfi természetesen tisztában volt azzal, hogy jogellenes, amit csinál, hiszen az intézkedés kezdetén jól láthatóan félrelökte a mobiltelefont, melyen a „Blitzer app” működött, hogy a rendőrök ne vegyék azt észre. Friss híreink itt.

A karlsruhe-i bíróság döntése jogerős, és példaértékkel bír a hasonló ügyek elbírálása során.

Borítókép: illusztráció

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés