Hirdetés

Gondolkodtató
Még nagyobb káosz várható húsvét hétvégéjén. Szentendre is kerékbilincselni kezd hamarosan
Még nagyobb káosz várható húsvét hétvégéjén. Szentendre is kerékbilincselni kezd hamarosan
Hirdetés

A parkolási helyzet hétvégenként egyre tarthatatlanabb, a járvány ellenére is nagy a tömeg a városban. Az ingyenes parkolásra vonatkozó kormányrendelet még nagyobb káoszt teremtett. Sokan úgy gondolják, ha már díjmentes a várakozás, az egyben „szabálymenteset” is jelent – mondván, ha parkolási pótdíj nem szedhető, akkor a közterületi felügyelők sem ellenőriznek…  Elkerülhetetlenné vált a kerékbilincs alkalmazásának bevezetése április 9-től. – írta meg a szentendre.hu

A Rendészetnek nem a büntetés a célja, hanem a megállási, várakozási szabályok betartásának elérése, különösen a hétvégén, amikor a látogatók elárasztják a várost – mondja Jámbor Ferenc, Szentendrei Rendészeti Igazgatóság igazgatója. – Tapasztalataink szerint már nincs kellő visszatartó ereje a kiszabott bírságnak.

A városban kialakult parkolási káosz miatt a Rendészeti Igazgatóság összegyűjtötte más, a turisták által kedvelt települések, kerületek rendészeteinek tapasztalatait,  és ezek alapján javasolta a városvezetésnek a kerékbilincs bevezetését, amit a városvezetés jóváhagyott.

– Azokon, a turisztikailag közkedvelt településeken, kerületekben, ahol bevezették a kerékbilincset, jelentősen csökkent a szabálytalan megállás és várakozás miatti szabálysértések száma, vagyis ennek az eszköznek az alkalmazása tényleges visszatartó erővel bír.

Ahogy más helyeken sem tesznek ki kerékbilincsre figyelmeztető táblákat – mivel ezt nem írja elő kötelezően a jogszabály –, mi sem fogunk ilyeneket kihelyezni. De ennek az a fő oka, hogy több mint száz ilyen táblára lenne szükségünk, ami olyan tetemes költséggel járna, hogy jelenleg nem tudjuk előteremteni. Viszont minden lehetséges fórumon tájékoztatni fogjuk a város lakóit és a turistákat, hogy Szentendrén, április 9-től szabálytalan parkolás esetén, kerékbilincset fogunk alkalmazni. Ahogy azt sok más városban, budapesti kerületben is teszik a rendészek.

Milyen szabálytalanságok esetében teszik majd fel a kerékbilincset az autókra?

– Először is akkor rakható fel kerékbilincs, ha annak felhelyezése nem okoz balesetveszélyt, és nem akadályozza a forgalmat. Egyébként minden olyan esetben alkalmazni fogjuk, ami szabálysértést/szegést jelent, vagyis ha a közterületen szabálytalanul parkol a gépjármű, ha kiemelten védett, védett vagy korlátozott várakozási övezetben érvényes engedély nélkül parkolnak, illetve, ha korlátozott várakozási övezetben díjfizetés nélkül várakozik a gépkocsi.

A város mely területein fogják alkalmazni a kerékbilincset?

– Mindenhol, ahol a közlekedést zavarhatja, de nem veszélyezteti. Ilyen területek például a HÉV állomás parkosított területe, a Postás strand, a zöldterületen parkolás (például Czóbel park, Kerényi park), a Duna korzón, a kaviccsal felszórt területen, és általában a nagy turista forgalmú helyeken.

Már az előző városvezetés is tervezte a kerékbilincs bevezetését, be is szerezték a szükséges eszközöket. Ám ennek indítására eddig nem került sor, bár korábban is sok problémát okoztak a közlekedési szabálysértések, a megállási, várokozási szabályok megszegése.

Hirdetés

A város hétvégi forgalmát nem csökkentette a járványhelyzet, az ingyenes parkolás pedig csak tovább rontott a helyzeten.

A város érdekében elkerülhetetlenné vált a kerékbilincs alkalmazása.

– Sajnos sokan gondolják úgy, hogy a díjmentesség, szabálymentességet is jelent – mondván, hogy a közterületi felügyelők úgysem ellenőriznek, hiszen nem szedhetnek parkolási pótdíjat… Ezt persze rosszul gondolják, mert a megállási és a várakozási szabályokat ellenőrizzük, és ebben hatékony eszköz a kerékbilincs alkalmazásának bevezetése. Ezt az álláspontunkat a városvezetés is elfogadta.

Úgy gondolom, hogy ez egy városvédő intézkedés. Azon kívül, hogy meg kell védenünk az épített és a parkosított területeinket – a füvesített területeket, a járdák burkolatait stb. –,  a szentendreiek mindennapi életvitelét is biztosítanunk kell. Némely napokon már nem lehet a járdán közlekedni, vagy gyakran a saját ingatlanukba nem jutnak be a lakók a szabálytalan parkolások miatt – zárta a beszélgetést a Rendészet igazgatója.

A kerékbilincs bevezetéséről szórólapon és a Szentendre és Vidéke újságban is tájékoztatjuk a város lakóit. Az ide látogató turisták szentendrei turisztikai és egyéb országos oldalakról értesülhetnek róla. – írta meg a portál.

Borítókép: illusztráció /MTI


MEGOSZTOM:


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés