Hirdetés
Hírek
Marad az árstop, de többek között a teherautósok csak a piaci áron juthatnak üzemanyaghoz az új rendelet szerint
Marad az árstop, de többek között a teherautósok csak a piaci áron juthatnak üzemanyaghoz az új rendelet szerint
Hirdetés

Rendkívüli sajtótájékoztatót  tartott csütörtökön 21 óra 30 perckor Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.  A sajtótájékoztató után több kormánydöntés is megjelent este 10 órakor a Magyar Közlönyben, ami a benzinárstop fenntartásával kapcsolatos legújabb kormányzati intézkedéseket tartalmazza.

Az egyik legfontosabb döntés talán, hogy mostantól nem mindenkinek jár a 480 forintos hatósági ár.

Az új rendelet értelmében a 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű, valamint külföldi rendszámú jármű esetbében már a 3,5 tonna feletti járművek csak a töltőállomások kijelölt, nagynyomású (80 liter/perc) töltőpisztolyain tankolhatnak.

Az ezekből tankolt üzemanyagnál nem érvényesül az ársapka, így azért piaci árat kell fizetni. Az üzleti érdekeken alapuló benzinturizmus visszaszorítására irányuló szabályozás alól a mezőgazdasági gépek jelentenek kivételt.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert a legnagyobb problémát az jelentette, hogy a telephelyükön saját kúttal rendelkező nagy fogyasztók – pl. fuvarozócégek – is a hagyományos benzinkutakon tankoltak, hogy kihasználják a 480 forintos üzemanyagárat – közölte Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója.

Hirdetés

Elmondta, hogy az elmúlt időszak forgalmának 20 százaléka a benzinturizmusból adódik. Emellett nagyjából 10 százalék volt a pánikvásárlás. Egy átlagos napon 5 millió liter üzemanyagot értékesít a Mol, és emellett 8 millió litert ad a nagyfogyasztóknak, míg az export 5 millió liter.

Ez a forgalom a benzinkutakon az elmúlt napokban megháromszorozódott, így a kereslet csak a MOL-töltőállomásokon 15 millió literre ugrott- fűzte hozzá.

Ezzel szemben a százhalombattai finomító naponta mintegy 20 millió litert tud készíteni. Hernádi Zsolt leszögezte, a kormány által most hozott intézkedésekkel együtt garantált Magyarország üzemanyag-ellátása, pánikra nincs ok.

További fontos intézkedés, hogy a kormány csökkenti az üzemanyag jövedéki adóját is.

  • február végétől a benzin esetében 115 000 forint / ezer liter volt a jövedéki adó (120 000 forint / ezer liter összeg volt ezt megelőzően) és ez most tovább csökken 95 000 forint / ezer literre. Vagyis literenként a két hete életbe lépett 5 forinton felül további 20 forintos adócsökkentés valósul meg itt.
  • február végétől a gázolaj esetében 105 350 forint / ezer liter volt a jövedéki adó (110 350 forint / ezer liter összeg volt ezt megelőzően) és ez most tovább csökken 85 350 forint / ezer literre. Vagyis literenként a két hete életbe lépett 5 forinton felül további 20 forintos adócsökkentés valósul meg itt is.

-olvasható a rendelet 5. paragrafusában.

A fenti kötelezettségek betartását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fogja ellenőrizni. Ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az (1) bekezdés szerinti ellenőrzése során megállapítja az e kormányrendelet szerinti kötelezettségek megsértését, 6 000 000 forinttól 15 000 000 forintig terjedő bírságot szab ki. A jogkövetkezmény azonos napon több, egymást követő ellenőrzés alkalmával is alkalmazható.

Az új szabályozás értelmében a rendőrségnek azokkal szemben is eljárást kell indítania, akik nem üzemanyag-szállításra alkalmas tárolóba töltenek benzint vagy gázolajat. Ezzel ugyanis a saját vagy mások testi épségét veszélyeztetik.

Forrás: portfolio.hu

Minket követhetsz 😉

Támogatóink

Hirdetés

Hirdetés

Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELLŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája