Hirdetés

Hírek
Már most sem olcsó jogosítványt szerezni és a drágulásnak még közel sincs vége
Már most sem olcsó jogosítványt szerezni és a drágulásnak még közel sincs vége
Hirdetés

Több mint tíz százalékkal emelkedtek a tanfolyamok árai egyetlen év alatt és a drágulásnak még nincs vége – derül ki a világgazdaság cikkjéből

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint egy átlagos személygépjármű-vezetői tanfolyam ára 2021 augusztusában már 235 050 forintba került, míg tavaly augusztusban 212 500 forintba, azaz a drágulás egy év alatt több mint 10 százalékot tett ki. Ugyanez a tanfolyam négy éve például még csupán 166 200 forint volt.

Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének (Maisz) elnöke szerint a növekvő tendencia még jódarabig nem fog változni, köszönhetően a pénzromlásnak és annak, hogy az iskolák az újabb és újabb terheket kénytelenek továbbhárítani.

Azt tapasztalja egyébként, hogy a szolgáltatás iránt nem csökkent az érdeklődés, sőt, sok tanuló eleve úgy érkezik, hogy neki a pénz nem számít. Az sem tartja vissza őket, hogy ma már egy vezetési óra ára 5 és 10 ezer forint között mozog, függően az adott régiótól és az oktatás időpontjától.

Sok tanuló preferálja inkább  a munkaidőn túli oktatást, ám ezek felárasok.

A jelenleginél sokkal több oktatóra lenne szükség, de nincsenek elegen, és az utánpótlásuk nehézkes, közben pedig a tanulók értelemszerűen minél gyorsabban szeretnének jogosítványhoz jutni.

„Jelenleg kicsivel több mint négyezren oktatják a gépjárművezetést Magyarországon. Bár lenne utánpótlás, de a rendszer olyan bonyolult, a szabályok pedig annyira szigorúak, hogy nehézkes a képzésük. A legutóbb meghirdetett tanfolyami helyek is pillanatok alatt beteltek. Pedig még ennek az elvégzése sem garancia arra, hogy valakiből oktató lesz.

Hirdetés

Sokan kifizetnek egy-másfél millió forintot az iskoláért, bejárnak minden héten az oktatásra egy évig, utána gyakorolnak, hospitálnak, de csak éles helyzetben derül ki, hogy nem tudják elviselni az oktatással járó stresszt, és otthagyják a szakmát”

– vázolta a helyzetet Böröcz Mátyás, aki szerint az elmúlt időszak egyébként is megviselte az iskolákat.

A Maisz elnöke szerint vissza kellene hozni a rutinvizsga-kötelezettséget.

Ma ugyanis sok tanuló úgy ül a volán mögé és megy forgalomba, hogy nincs megfelelően felkészítve. „Ez egy előzetes szűrés lenne, megmérettetnének a tanulók a vezetésre. Sokan ugyanis a rutinoktatás hiányában buknak meg, és jutnak el a negyedik, ötödik forgalmi vizsgájukhoz” – vélekedett Böröcz Mátyás.

Forrás: vg.hu

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés