Hirdetés

Gondolkodtató
Már képzik az ázsiai sofőröket. Budapesten, az ArrivaBus Kft. által üzemeltetett járatokon kezdenek
Már képzik az ázsiai sofőröket. Budapesten, az ArrivaBus Kft. által üzemeltetett járatokon kezdenek
Hirdetés

Novembertől indonéz és Fülöp-szigeteki buszsofőrökkel is lehet találkozni az ArrivaBus Kft. által üzemeltetett járatokon Budapesten – írja a Népszava. A lap szerint a külföldi járművezetőket egy munkaerő-kölcsönző cég fogja alkalmazni, amely csoportosan toboroz és vesz fel buszsofőröket Magyarországra.

A BKV múlt heti igazgatósági ülésén az is elhangzott, hogy már képzik a munkavállalókat, és az Arriva angolul beszélő diszpécsereket is felvesz. A budapesti buszok egyharmadát, mintegy 450 járművet üzemeltet az ArrivaBus Kft., amely a BKK egyik legnagyobb szerződéses szolgáltatója.

Hirdetés

„A fővárosi közösségi közlekedésben mindennapossá vált a sofőrhiány. Stratégiánk szerves része, hogy minden lehetséges eszközzel bővítsük saját járművezetői állományunkat, ezért a toborzási kampány részeként külföldi munkavállalók alkalmazásának lehetőségét is vizsgáljuk”

– erősítette meg a lapnak az ArrivaBus Kft., míg a BKK azt írta, hogy a járművek üzemeltetéséhez szükséges személyi és infrastrukturális feltételeket a közbeszerzésen nyertes szolgáltatónak, azaz az ArrivaBus Kft.-nek kell biztosítania.

Az Arriva más országokban is foglalkoztat külföldi munkavállalókat, de a válaszuk szerint már most is dolgoznak külföldi munkavállalókkal Magyarországon, az autóbusz-vezetők körülbelül 5 százaléka közülük kerül ki. „Rájuk pontosan úgy számíthatnak a budapesti utasok, mint bármely más járművezető kollégára” – fogalmazott az Arriva, hozzátéve:

„miután a magyar kormány hiányszakmának minősítette a járművezetői szakmát, lehetőséget adott arra, hogy az ArrivaBus megvizsgálja a harmadik országbeli munkavállalók munkába állításának lehetőségét és előkészítse ezt”.

„A jelenlegi munkaerőhiányos helyzetben a BKV folyamatosan keresi a munkaerő utánpótlásának lehetőségeit, mind magyar, mind külföldi munkavállalók toborzása kapcsán. Magyarul beszélő külföldieket már most is foglalkoztatunk, de vizsgáljuk a lehetőségeit angolul beszélő munkavállalók foglalkoztatásának is, felkészülve arra az esetre, amikor a tartós munkaerőhiány miatt valamely munkakörben az szükségessé válik”

– válaszolta a Népszavának a BKV.

Hirdetés

A társaság múlt heti igazgatósági ülésén a lap szerint arra jutottak, hogy egyelőre tájékozódnak a külföldi sofőrök foglalkoztatása ügyében. A társaságot már korábban is több külföldi munkaerő-kölcsönző cég megkereste, de még egyiktől sem kértek konkrét ajánlatot.

„Nem támogatom, hogy harmadik országbeli munkavállalók kölcsönzésébe kezdjen a BKV, de ezt a kérdést az érdekképviseletekkel is egyeztetni kell majd”

– mondta a Népszavának Nemes Gábor, a BKV igazgatóságának tagja, a DK politikusa, volt szakszervezeti vezető. Szerinte korántsem biztos, hogy ez annyival olcsóbb megoldás, hiszen a külföldi munkavállalóknak a lakhatást, az utazást és az étkezést is biztosítani kell. Kérdéses, hogy a sofőrök itt szereznek-e jogosítványt, vagy a meglévő járművezetői engedélyüket honosítják, de azt is tisztázni kell még szerinte, hogy az ázsiai sofőrök hogyan tudnak kommunikálni a forgalomirányítókkal és az utasokkal.

Borítókép: illusztráció

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés