Hirdetés

Hírek
M3 metró felújítás: Beleszólhatsz!
M3 metró felújítás: Beleszólhatsz!
Hirdetés

Társadalmi egyeztetés az M3-as metró rekonstrukciója kapcsán, a Kőbánya-Kispest–Nagyvárad tér közötti szakasz lezárásának idejére tervezett forgalmi rendről

Forrás: bkk

A Főváros egyik legjelentősebb közlekedési beruházása a napi mintegy 500 ezer utast szállító M3-as metróvonal rekonstrukciója lesz. A munkálatok több ütemben és több évig tartanak, és ez sok százezer utas napi utazási szokásait érinti.

A metrópótlás a jelenlegi tervek szerint 2017 nyarán kezdődik, a rekonstrukció három főütemben történik.

  • Az első főütem két részből áll. Elsőként a metróvonal déli szakaszát, a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér közötti részt zárják le. Ezt követi a főütem második része: az északi – a Lehel tér és Újpest-Központ közötti – és a déli szakasz együttes lezárása, a metró ekkor csak a Nagyvárad tér és a Lehel tér között közlekedik.
  • A két külső szakasz elkészülte után, a második főütemben a vonal belső részén – a Lehel tér és a Nagyvárad tér között – lesz metrópótlás, a metró a külső szakaszokon, vagyis Újpest-Központ és a Lehel tér, valamint a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között már közlekedik.
  • Ezt követi a harmadik főütem, amikor az Árpád híd és a Deák Ferenc tér között lesz metrópótlás, a vonal többi részén a metró már közlekedik.

A felújítás alatt bizonyos időszakokban esténként és hétvégente az M3-as metró helyett annak teljes vonalán pótlóbusszal lehet utazni.

Az első főütemben a déli szakasz lezárásakor az M3-as metró szerelvényei Újpest-Központtól csak a Nagyvárad térig közlekednek.
A BKK megvizsgálta, hogy a Kőbánya-Kispest–Nagyvárad tér szakasz felújítása alatt várhatóan miként rendeződik át a forgalom az érintett hálózaton, ennek alapján lakótérségekre bontva részletes mobilitási tervet dolgozott ki. A térségenként bemutatott tervek jellemzője, hogy a belváros elérésének érdekében az utasok igénybe vehetik:

  • a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között közlekedő metrópótló autóbuszokat,
  • a belváros gyorsabb elérését biztosító alternatív eljutási lehetőségeket.

A Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest között közlekedő metrópótló buszok a metró lezárt állomásait szolgálják ki. Egyes pótlóbuszok csak a Határ úttól indulnak a Nagyvárad tér felé, bizonyos járatok pedig a gyorsabb eljutás biztosítása érdekében a népligeti felüljárón át közlekednek. A pótlóbuszok zavartalan haladását forgalomtechnikai módosítások, előnyben részesítések segítik.

A kényszerű átszállás és mert a pótlóbuszok metróhoz képest lassabban haladnak, a belváros elérésének gyorsítása érdekében a BKK bővíteni tervezi a lezárt metrószakaszt elkerülő, közvetlenül a belváros vagy az üzemelő metróvonalak felé közlekedő eljutási lehetőségek kínálatát (szemléltetésül néhány példa az alábbi ábrán látható).

A metrópótlásban érintett dél-pesti térség közlekedésében jelenleg is szerepet vállalnak az elővárosi szolgáltatók, a BHÉV, a MÁV-START és a Volánbusz. A részletes, térségi mobilitási tervek az egyes lakóhelyek bemutatásakor ezekre az alternatív lehetőségekre is felhívják a figyelmet.
A metrópótlás színvonalas biztosítása és annak érdekében, hogy az utasok metrórekonstrukció okozta kényelmetlenségeit mérsékelje, a BKK kiemelt figyelmet fordít az utasok megfelelő, időben történő és pontos tájékoztatására.

Interaktív térkép az egyes térségek mobilitási javaslatairól

Az alábbi interaktív térkép segítségével térségi bontásban ismerheti meg részletesen a metrófelújítás idejére ajánlott mobilitási javaslatokat. A térképen az egyes közlekedési módok jelölésére különböző színek jelzik a javasolt eljutási irányt a belváros irányába (a sötétkék nyomvonal a lezárt metrószakasz felé vezető, jelenleg is rendelkezésre álló, de a pótlás miatt lassabb belvárosi kapcsolatot jelentő közlekedési irányt mutatja).

Az interaktív térképet itt találod:

http://bkk.hu/te/m3-del/reszletek.php
 

 


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés