Hirdetés
Hírek
Letöltendőt kapott az autós, aki lelépett, miután figyelmetlenségével balesetet okozott – Egy busz elé fordult ki, aminek utasa a fékezés miatt megsérült
Letöltendőt kapott az autós, aki lelépett, miután figyelmetlenségével balesetet okozott – Egy busz elé fordult ki, aminek utasa a fékezés miatt megsérült
Hirdetés

A Salgótarjáni Járási Ügyészség eredményes fellebbezése nyomán a Balassagyarmati Törvényszék 2 év 3 hó börtönbüntetésre ítélte azt a 28 éves salgótarjáni férfit, aki gépkocsijával a 21-es főúton egy autóbusz elé fordult, súlyos sérülést okozva a fékező busz egyik utasának, majd segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt – írja az ugyeszseg.hu

A férfi 2019. június 15-én délután Vizslás-Újlakon Hatvan felé haladva egy út torkolatában kívánt visszafordulni, eközben nem adott elsőbbséget egy menetrend szerint közlekedő busznak, a buszsofőr ezért vészfékezett és balra kormányozva megállította az autóbuszt.

A hirtelen fékezés következtében egy idős nő kiesett az üléséből, az autóbusz lépcsőjére zuhant és súlyos koponyasérülést szenvedett.

Az autóbusz vezetője leszállt a buszról és a vádlott gépkocsijához ment, közben közölte, hogy egy utasa megsérült, ezért mentőt kell hívni és értesíteni kell a rendőrséget. Erre a vádlott, aki ki sem szállt autójából, elhajtott a helyszínről.

Az ügyben első fokon eljáró Salgótarjáni Járásbíróság nem tartotta bizonyítottnak, hogy a vádlott felfogta volna, hogy sérült van a buszon, ezért őt a segítségnyújtás elmulasztásának vádja alól felmentette, csak a közúti baleset okozása miatt ítélte a férfit 8 hónap – végrehajtásában 2 évre felfüggesztett – fogházbüntetésre, és 1 év 6 hónap közúti járművezetésétől eltiltásra.

Az elsőfokú ítélettel szemben a Salgótarjáni Járási Ügyészség fellebbezést jelentett be annak érdekében, hogy a bíróság mondja ki bűnösnek a vádlottat segítségnyújtás elmulasztása miatt is, és végrehajtandó szabadságvesztésre ítélje őt.

A másodfokon eljáró Balassagyarmati Törvényszék az ügyészi fellebbezéssel mindenben egyetértve kimondta a vádlott bűnösségét segítségnyújtás elmulasztásában is.

Hirdetés

A másodfokú bíróság tényként állapította meg, hogy a vádlott hallotta az autóbusz vezetőjétől, hogy a buszon sérült van, ugyanakkor kifejtette azt is, hogy minden ilyen esetben a gépkocsivezetőnek magának kell meggyőződnie arról, hogy történt-e sérülés, igényel-e valaki orvosi ellátást.

Erre figyelemmel a férfit halmazati büntetésként 2 év 3 hó börtönbüntetésre ítélte, és 3-3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, illetve a közúti járművezetéstől.

A bíróság elrendelte továbbá a vádlottal szemben korábban kiszabott két év felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását is, így a férfinek további 1 év 2 hó és 1 év 6 hó szabadságvesztést is le kell töltenie.

A másodfokú bíróság döntését a vádlott és védője is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett.

A férfi ugyanakkor további büntetésre is számíthat: a Salgótarjáni Járási Ügyészség a napokban ittas járművezetés miatt emelt vádat ellene, mivel idén májusban, már a fenti baleset okozása miatti elsőfokú elítélése után Salgótarjánban ittas állapotban közlekedett a testvére autójával – előélete miatt ebben az ügyben is végrehajtandó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt az ügyészség.

Forrás: ugyeszseg.hu


MEGOSZTOM:

Minket követhetsz 😉

Támogatóink

Hirdetés

Hirdetés

Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELLŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája