Hirdetés

Gondolkodtató
Letöltendő büntetés vár egy autósra, aki halálos balesetet okozott, mert „valami kiugrott elé”
Letöltendő büntetés vár egy autósra, aki halálos balesetet okozott, mert „valami kiugrott elé”
Hirdetés

Közel másfél év fogház vár egy autósra, miután halálos balesetet okozott. Állítása szerint a járműve elé kiugrott vadat akarta elkerülni, azonban ezt nem tudta bizonyítani.

Letöltendő ítélet vár egy 32 éves nőre, mert az autója elé ugró vad miatt balra rántotta a kormányt, majd ütközött. A nővel a vőlegénye testvére utazott, ő láthatta egyedül az állatot, azonban ő meghalt a balesetben. Más nem erősítette meg a nő vallomását.

A 32 éves nő csak arra emlékezett utólag, hogy az ukrán határhoz közeli faluból a szomszédos városba tartott buliba a Suzukijával. Jobbján a vőlegénye öccse ült, párja már a szórakozóhelyen várta őket. Az útjuk során egyébként egyre lassabban haladtak a kezdődő esőben, ráadásul éppen utolértek egy furgont, amikor jobbról valamilyen állat a piros Suzuki elé ugrott – írja az esetet feldolgozó cikkében a Vezess.hu.

Rita reflexszerűen balra kapta a kormányt. A szembe jövő sávban egy trélert húzó Toyota Land Criuser érkezett, amely a saját sávjába átugró kiskocsi jobb oldalát találta telibe. Középen, éppen, ahol Peti ült. Bár be volt kötve a 27 éves fiatalember, az öreg Suzuki nem tudta megvédeni: egy nappal a baleset után belehalt súlyos sérüléseibe a kórházban.

A nő elismerte, hogy látta a vadveszélyt jelző táblát, sőt, jól ismeri a környéket, az éjszakai állatmozgások köztudottak arrafelé, éppen ezért haladt 60-70 km/h közötti sebességgel. Mások is megerősítették, hogy a Suzuki jóval a megengedett maximális sebesség alatt haladt, és azt is, hogy váratlanul és hirtelen tért át a menetirány szerinti szemközti sávba. Az út menti bokros területről állítólag kiugró vadat azonban egyikük sem látott.

A Janklovics Ádám közlekedési ügyvéd által védett Rita halált okozó manőverével kapcsolatban a bíróság előtt az vált eldöntendő kérdéssé, hogy valóban – ahogy állítja – egy vad ugrott-e elé, és a vele való ütközést próbálta meg elkerülni így a nő, avagy – állításával ellentétben – előzni akart. Ügyvédje szerint az előzést kizárta a Suzuki sebessége, ami ehhez teljesen alkalmatlanul alacsony volt. Lassú tempóját megerősítette a tanúk mellett az utólagos szakértői vizsgálat is.

Csakhogy a bíróság nem fogadta, hogy a 90-es tábla melletti 60-70 km/órás tempó kizárja Rita vélt előzési szándékát. Mivel a tragédiát okozó ütközés Rita felől nézve a szemközti sávban történt, ahol ő tartósan nem haladhat, felmerült a jobbra tartási kötelezettség megszegése is a bíróság előtt. További kételyük az volt: ha látta a vele szemben érkező Toyotát, akkor, miért nem próbálta meg gyorsan visszarántani az autóját a saját sávjába? Ha nem látta, akkor pedig figyelmetlenül vezetett, amivel sajnálatos módon balesetet okozott.

A Rita elé ugrott vadat egyedül az elhunyt Peti látta, láthatta. Más nem erősítette meg, így a bíróság végül úgy döntött, a balesethez két lehetőség valamelyike vezethetett. Sajnos mindkét esetben bizonyítottnak látta, hogy a 32 éves nő hibázott. Enyhítő körülményként értékelte büntetlen előéletét, valamint azt, hogy immár 15 éve, azaz 17 éves korától balesetmentesen autózott. Soha, semmilyen bírságot nem kapott korábban a közlekedése miatt.

Mindezek miatt a fiatal nőt 1 év 4 hónap fogházbüntetésre ítélte a bíróság, amelynek végrehajtását nem függesztette fel.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20171206_lathatatlan_vad_baleset_borton

MEGOSZTOM:

Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés