VILÁGGÁ KÜRTÖLNÉD?
Küldd be nekünk itt:
videó, fotó, bármi...

Kütyük nélkül az autóban? Nem lehetetlen! Ötletek a kicsik lekötésére…


SOS Mobilgumis
SOS Autóklíma töltés
hirdetés

Te is szülő vagy? Akkor biztosan tudod, milyen nehéz a kicsiket lekötni utazás közben.

Pedig a mesenézésen túl is van élet az autóban! Íme néhány egyszerű, gyors és kipróbáltan működő ötlet, amit bevethettek utazás, várakozás közben.

Beszédjavító, beszédfejlesztő játékok:

Az utazás klassz lehetőség különböző artikulációs gyakorlatok végzésére. Ezekre egyébként is érdemes hangsúlyt fektetni az óvodáskorú gyerekeknél, hogy az iskolába lépés idejére minél kevesebb problémás hangzó legyen a készletükben. Ha napi 5-10 percet foglalkoztok ezzel, hatalmas előrelépést tudtok elérni!

Jó játék például különböző állat-, vagy egyéb érdekes hangok utánzása. Kezdheted így: „Háp-háp, ki van itt velünk? Kitalálod? Most te is beszélj az ő nyelvén, mondd, hogy háp-háp!” Ezután jöhet a kismalac (u-i), a pólyás baba (o-á), a farkas (a-ú), a szamár (i-á), vagy a mentőautó (ní-nó) hangja! Figyeljétek közben, hogy áll a szátok! Dobjatok egymásnak puszikat, berregjetek úgy, mint a mellettetek elsuhanó motorok, traktorok!

Mondj szavakat felcserélt magánhangzókkal, gyermeked pedig találja ki, melyik szóra gondoltál! Például pöttyöslabda helyett pittyislibdi, túrórudi helyett térérédé. Ez a játék a beszédhanghallás készségét fejleszti, ami az olvasás- és írástanulás egyik fontos előfeltétele. Ha már jól megy a felismerés, próbálkozhat ő is feladványt adni neked.

Indulás előtt rögzíts a telefonodra tipikus hangokat, ezeket játszd le gyermekednek: például wc lehúzás, csapnyitás, zuhanyzás, papírlapok összegyűrése, porszívózás. Kitalálja, melyik hang milyen tevékenységhez tartozik?

Játékok a KRESZ-táblákkal:

Középső-és nagycsoportos ovisoknál már nagyon érdekes a KRESZ-táblák tanulmányozása, megfigyelése is. Legyen ez a játékotok! Keressetek útközben egy gyakran visszatérő táblát (például a főutat jelző táblát) és versenyezzetek, melyikőtök veszi észre előbb az úton a következőt. Akár mérhetitek stopperórával, hány másodperc múlva látjátok a következőt, de számolhatjátok is őket a haladás közben.

Legyen gyermeked a piroslámpa felelőse! Kérd meg őt, hogy figyelje a közlekedési lámpákat és szóljon, ha pirosra váltanak. Sikerül mindig időben szólnia?

Figyeljétek közösen a navigációt! Először is magyarázd el neki, miben segít a navigáció és beszéljétek is meg, milyen színnel jelzi a haladási irányotokat. Szerinte melyik jel jelzi a ti autótokat? Szóljon, ha a kijelzőn rendőrt lát! Nagyobb gyerekek már azt is tudják követni, jobbra, vagy balra kell fordulni, így akár ebben is segíthet neked.

Szókincsfejlesztő játékötletek:

Írj körül egy-egy foglalkozást gyermekednek, ő pedig próbálja meg kitalálni, kire gondoltál! Például te vagy a szakács: „nagy fehér sipkám van, mindig kötényben vagyok, finom ételeket készítek.”

Hány lába van? Beszélgessetek róla, majd kérdezd is meg: hány lába van az egérnek, a madárnak, a póknak, a kutyának, macskának, a csigának, a százlábúnak, az asztalnak, a széknek.

Végezetül jó, ha tudjátok, az unatkozás is fontos része a gyermekkornak! Nem kell mindig arra törekedni, hogy lekössétek őket, mert az unatkozás perceiben kapnak igazán lehetőséget arra a kicsik, hogy feltalálják magukat, gondolkozzanak, megfigyeljenek és összegezzenek. 😊

A cikket a kisgyermekfejlesztes.hu támogatta.

(szponzorált tartalom)

MEGOSZTOM:


CÉGEK FIGYELEM!
Elindítottuk a heti,
cikk-közi banner lehetőséget!
...Kérj ajánlatot itt...

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Tetszik oldalunk?

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:


AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Hirdess nálunk

TURBÓZD FEL VELÜNK CÉGED KOMPLETT KAMPÁNNYAL

Banner PR cikk Termék, szolgáltatás bemutatás (Élő, vagy vágott videó)

Kérj egy ajánlatot ide kattintva!

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek