Hirdetés

Gondolkodtató
KRESZ módosítást szeretnének a tűzoltók egy gyakori probléma miatt
KRESZ módosítást szeretnének a tűzoltók egy gyakori probléma miatt
Hirdetés

Gyakori probléma, hogy az autósok a föld feletti tűzcsaphoz túl közel várakoznak, a föld alatti tűzcsapok aknájára ráparkolnak. Arra hivatkoznak, hogy a KRESZ alapján ez nem tilos, pedig az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet használati szabálya alapján szabadtéren a tűzoltó vízforrások hozzáférhetőségét, akadálytalan megközelíthetőségét állandóan biztosítani kell, azokat eltorlaszolni még átmenetileg sem szabad.

Emiatt a Lánglovagok Egyesület a KRESZ módosítását kezdeményezi.

Ugyan az önkormányzatok a tűzcsapoknál a ,,Különösen veszélyes hely” útburkolati jelet néha alkalmazzák, de azok gyakorta lekopnak. Minden tűzcsapnál ezen jelek felfestése amúgy is nagy anyagi teher és jelentős időigény lenne. A BpiAutósok legfrissebb híreit itt találod.

Az meg különösen problémás, amikor föld alatti tűzcsapra várakozóhelyet jelölnek ki.

A Lánglovagok Egyesület a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) módosítását kezdeményezi annak érdekében, hogy a tűzcsaptól számított 1 méteres sugarú körben – függetlenül attól, hogy útburkolati jel vagy jelzőtábla esetlegesen engedélyezné – járművel való várakozás tilos legyen.

ÚJ VIDEÓ: Telibe találta autójával a kidobott fenyőfát az orkán erejű szélben

Ezt a távolságot, mint manipulációs tér, a Fővárosi Vízművek Zrt. belső szabályzata is előírja, és annak szükségszerűségét a Dr. Balogh Imre Emlékpályázaton 2021-ben „A tűzoltói beavatkozásokat elősegítő műszaki megoldások a vízforrások környezetében” című díjnyertes pályamű alátámasztotta.

Hirdetés

Az, hogy hol van föld feletti tűzcsap, elég egyértelmű, a föld alatti tűzcsapok esetében – amennyiben annak aknáját valaki nem ismeri fel – segítség a tűzcsapjelző tábla, ami az MSZ 1042:2009 szabvány szerint minden tűzoltó vízforrás közelében el van helyezve.

– írta meg a Lánglovagok Egyesület a honlapján.

Borítókép: illusztráció
Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés