Hirdetés

Hírek
Közlekedési mintakerület lesz Újlipótváros?
Közlekedési mintakerület lesz Újlipótváros?
Hirdetés

Elindulnak a korábban már bejelentett projektek, jönnek a lassú zónák a kerületben.

Május végén kezdik építeni azokat az új, forgalomcsökkentő megoldásokat, amelyekkel a XIII. kerület belső részein szeretnének lényeges forgalomcsillapítást elérni.

Az átalakítások lényege, hogy az övezetek határában az alárendelt csomóponti ágakon útburkolati küszöb épül ki, ami lassítja forgalmat. Az egyenrangú kereszteződésekben pedig az egymást keresztező forgalmi sávok közös területe lesz kiemelve. A kiépített forgalomlassító eszközök hatására a csomópontokat a gépjárművezetők lassítva közelítik meg függetlenül attól, hogy keresztirányú gépjármű vagy gyalogos mozgást észlelnek-e. A tömegközlekedési útvonalak csak kivételes esetben mennek keresztül ilyen Tempo 30-as övezeten.

A kialakítás egységessége tovább javítja az elsőbbségi viszonyok egyértelmű észlelhetőségét – vélik. Ezeken a helyeken az elsőbbségi viszony kihangsúlyozása érdekében fluor hátterű közlekedési táblákat raknak ki.

Az övezetek, amelyek mindegyikénél elvileg idén elkészülnek a fenti átépítések: a Szent István körút – Hollán Ernő utca – Csanády utca – Pannónia utca által határolt terület. A Szent István körút – Hegedűs Gyula utca – Csanády utca – Váci út területe. A Victor Hugo utca – Hegedűs Gyula utca – Gogol utca – Váci út kereszteződései, és a Gogol utca – Hegedűs Gyula utca – Dráva utca – Váci út által határolt terület.

A kerület, a helyi rendőrségtől azt is kérte, hogy azokon a területeken, ahol erre technikai lehetőség van, rendszeresen, változó időpontban történjen sebességellenőrzés, illetve ellenőrzés. Ilyen helyszínek: a Pannónia utca, a Kárpát utca, a Szent István park előtti útszakasz és a Pannónia utca – Gogol utca kereszteződése.

Másik érdekes kezdeményezés, az úgynevezett K+R, azaz a kiss & ride zóna, ami egy olyan megállásra kijelölt hely, ahol csak rövid ideig tartózkodhatnak autóval. Más időszakokban a területre történő behajtást tábla tiltja, vagy fizikailag is megakadályozható egy parkolásgátló oszlop elhelyezésével.

Ilyet szeretne a kerület a Hegedűs Géza Általános Iskola előtti területre, ahol gyakran probléma, hogy a gyerekek kiszállása, illetve bekísérése idejére megálló gépjárművek feltorlódnak. A parkoló kialakítása a következő tanév kezdetére készül el.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170502_Kozlekedesi_mintakerulet_lesz_Ujlipotvaros
 


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés