Gondolkodtató
Közel ötéves parkolási bírsággal találtak meg a horvátok egy magyar autóst
Közel ötéves parkolási bírsággal találtak meg a horvátok egy magyar autóst
Hirdetés

Minden országot érintő játszma a külföldiek parkolási bírságainak behajtása. Az egyes államok a maguk módján küzdenek meg vele, a horvátok most jobban rákapcsoltak.

Egy pulai parkolási társaság ügyvédje egy magyar kollégája segítségével próbálja behajtani a magyar autósokon az elmúlt években kiszabott, de be nem fizetett parkolási büntetéseket. Pontosan ez történik most egy 2013-as, horvátországi parkolási bírság ügyében is, ahol most kapott felszólító levelet egy magyar autós – írja cikkében a 444.hu. Természetesen a fizetési felszólításokhoz az eljáró horvát ügyvéd dokumentációt, valamint fényképfelvételt csatolt.

Az autós szerint viszont az elmosódott fotókon csak az autó látszik, a parkolójegy már nem. Tőle 169 eurót, azaz úgy 53 ezer forintot követelnek, melyből 27 ezer forint az a költség, melyet a levél tartalma szerint arra költöttek, hogy kiderítsék, ki az autó tulajdonosa.

Valószínűleg nem véletlen, hogy ilyen szervezett formában próbálják most behajtani a bírságokat Magyarországon – írja a 444.hu, mert Horvátország több mint egy évtizede szenved a problémától, amit a parkolásért nem fizető turisták okoznak.

Illusztráció.
© Google Maps

A horvát jogrendszerben – a magyarhoz hasonlóan – egy bizonyos összeg alatt fizetési meghagyási eljárás keretében hajtják be a bírságokat, ezzel próbálják mentesíteni az amúgy is túlterhelt bíróságokat. Ez Magyarországon azt jelenti, hogy amint a meghagyás jogerőre emelkedik, máris végrehajtható. A horvát rendszer is hasonló, így sok magyar, aki fizetési felszólítást kap, azt gondolhatja, hogy ez ugyanolyan kötelező jellegű irat, mint egy magyar közjegyző által kiállított fizetési meghagyás. Pedig nem az.

A horvát közjegyzőknek nincs jogköre más uniós államokban eljárni, a fizetési meghagyás az unió államaiban nem elég a behajtáshoz. Egy idei európai bírósági ítélet ugyanakkor azt is megállapította, hogy az ilyen típusú bírságok az Európai Unió államaiban behajthatók, de csak akkor, ha az ügyben bíróság dönt. (Ezeknél az ügyeknél az elévülési idő 5 év, utána már nem sokat tehetnek a hatóságok, hacsak időközben nem történt meg a felszólítás.)

A lényeg tehát az, hogy ezeket a fizetési felszólításokat az Európai Bíróság nem ismeri el kötelező érvényűnek, ugyanakkor amennyiben a magyar állampolgár nem fizet, és vállalja, hogy a parkolási társaság a horvát bírósághoz fordul, és azt a bírságot bizonyítottnak találja, az már Magyarországon is behajtható lesz. Amire mindenképpen érdemes még figyelni, ha bíróság döntése alapján fizetnünk kell, akkor még a perköltséget is ránk terhelhetik.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20171116_parkolas_birsag_horvatorszag

MEGOSZTOM:

Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés