Hirdetés

Gondolkodtató
Korlátozzák a vonuló mentőautók maximális sebességét, pedig kevesebbet baleseteztek, mint más szirénás járművek
Korlátozzák a vonuló mentőautók maximális sebességét, pedig kevesebbet baleseteztek, mint más szirénás járművek
Hirdetés

Miközben a mentőbalesetek száma csökkent, több tűzoltóautó karambolozott tavaly, mint 2021-ben. A rendőrségnél az esetszám visszaesett, de személyi sérüléssel járó karambol több történt.

Októbertől a megkülönböztető jelzést használó járművek közül, például a tűzoltók, rendőrség és terrorelhárítók autói között, kizárólag a mentők sebességét korlátozták. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a döntést a mentőbalesetek megelőzésével indokolta, amely szerintük hozzájárul a közúti biztonsághoz.

Hirdetés

A Népszava kikérte a hivatalos adatokat, és ezek alapján kiderült, hogy bár a mentők összesen tizenkétszer több kilométert tettek meg, mint a tűzoltók, mégis másfélszer több baleset történt a tűzoltókkal összehasonlítva. A rendőrségnél az esetszám visszaesett, de személyi sérüléssel járó karambolok száma nőtt.

A mentők 2021-ben 90 alkalommal baleseteztek, tavaly pedig 74-szer. A rendőrautókkal 2840 esetben baleseteztek két éve, tavaly viszont csak 2418-szor, ugyanakkor nőtt az olyan balesetek száma, amikor személyi sérülés is történt. A katasztrófavédelemnél 89 balesetet jegyeztek fel 2021-ben, tavaly pedig 102-t. Az adatok azt mutatják, hogy 2022-ben a tűzoltóautók a riasztások 0,11 százalékánál baleseteztek. A rendőrségnek októberi adatok alapján 8291 autója van, míg a katasztrófavédelem 775 készenléti járművel rendelkezik.

Fontos megjegyezni, hogy az adatok nem tárják fel, hogy a baleseteknél ki volt a hibás.

Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés