Hirdetés

Hírek
Komolyan belenyúlna az autósok életébe a kormány
Komolyan belenyúlna az autósok életébe a kormány
Hirdetés

Változnak a műszaki vizsgát érintő szabályok és a jogosítvánnyal kapcsolatos rendelkezések.

A kormány honlapján két, közlekedéssel kapcsolatos rendelettervezet is megjelent. A Napi.hu feldolgozta a megjelent tervezetet. Az egyik kitér arra, hogy a jogosítvány jelenleg személyazonosság igazolására a kiállításától számított tíz évig, a 65. életévüket betöltöttek esetében viszont határidő nélkül alkalmas. A módosítás szerint személyazonosság igazolására a vezetői engedély az egészségügyi érvényességi időpontjáig, de a 65. életévüket betöltöttek esetében a vezetői engedély érvényességi idejének lejártát követően is alkalmas.

Családon belüli műszaki

Szigorítja a rendelet a műszaki vizsgabiztosokra vonatkozó előírásokat is. Így például a műszaki vizsgálatok során a vizsgabiztosnak minden esetben vizsgálnia és biztosítania kell összeférhetetlenség-mentességét, vagyis nem vehet részt olyan jármű vizsgálatában, amely saját vagy hozzátartozója tulajdonában vagy üzemeltetésében van. Szintén új szabály, hogy a biztos díjazása nem kapcsolódhat az adott műszaki vizsgálat eredményéhez.

Szintén a műszaki vizsgához kapcsolódó új szabály, hogy ha komoly hiba miatt „bukik meg” a jármű, akkor a forgalmi engedély 2 hónappal meghosszabbítható, de a járművel csak a javítóhelyig lehet közlekedni.

A sofőr is felelős

Amennyiben a jármű műszaki állapota komoly vagy veszélyes hiányosságban szenved, akkor nem csak az üzemben tartó, hanem a járművezető is bírságolható, de ez utóbbi csak a bírságtétel 20 százalékát fizeti. Például ha a kerék, a gumiabroncs, vagy a fék és a kormány szenved komoly hiányosságban (mert veszélyezteti a többi közlekedőt), akkor a bírság személyautónál 40 ezer, míg teherkocsinál 10 ezer forint. Amennyiben ezek már veszélyes hiányosságok (a közúti közlekedés biztonságára közvetlen és azonnali veszélyt jelentenek), akkor a bírság – az előbbi sorrendben – 100 ezer, illetve 400 ezer forint. E tételek 20 százaléka a sofőr büntetése. További változások a Napi.hu cikkében.

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170424_Komolyan_belenyul_az_autosok_ugyeibe_a_kormany


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés