Hirdetés

Hírek
Kitiltaná a belvárosból robogósokat és megemelné, valamint kiterjesztené a parkolási díjakat a Levegő Munkacsoport
Kitiltaná a belvárosból robogósokat és megemelné, valamint kiterjesztené a parkolási díjakat a Levegő Munkacsoport
Hirdetés

Új javaslatokat nyújtott be a Fővárosi Önkormányzat részére a Levegő Munkacsoport. A javaslatban többek közt szerepel, hogy kiterjesztenék, illetve megemelnék a parkolási díjakat, valamint kitiltanák a robogókat is a városból, több buszsáv létrehozását és iskolautcák kialakítását szeretnék elérni.

„Javasoljuk a parkolási díjfizetés kiterjesztését és a díjak emelését is, hiszen ez az egyik leghatékonyabb eszköz a gépjárműforgalom csökkentésére.

Amint az elmúlt hónapok tapasztalatai bizonyítják, a parkolási díjak emelése a nem helyben lakók részére a helyi lakók széles körű támogatottságát élvezi. Azt pedig, hogy a helyben lakók parkolási díjainak bizonyos mértékű emelését is elfogadják az érintettek, bizonyítja a Józsefvárosi Önkormányzat intézkedése, amely nemrég megszüntette az ingyenes lakossági parkolást és 18.000 és 30.000 forint közötti összegben állapította meg részükre az éves díjat” – mondta el Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A civil szervezet javasolja továbbá a belső égésű motorral hajtott robogók kitiltását Budapest belvárosából, mivel egy ilyen robogó egészségkárosító szénhidrogén-kibocsátása állításuk szerint ezerszerese is lehet egy teherautóénak.

A céljuk, hogy jobb legyen Budapest levegője és kisebb a károsanyag-kibocsátása. Ehhez a 3-as metró útvonalán csillapítanák a nagy sugárutak forgalmát, iskolautcák és több buszsáv kialakítását szeretnék elérni.

Hirdetés

Javaslatuk szerint gyorsan megvalósítható lenne az Üllői út, a Bajcsy-Zsilinszky út és a Váci út forgalomcsillapítása. Az M3-as metrófelújítását követően ezeken a főutakon a buszsávot nem kellene visszaadni az autóforgalomnak, hanem fizikailag elválasztott kerékpársávot és zöld sávot lehetne létrehozni.

„Javasoljuk az iskolautcák kialakítását is, vagyis azt, hogy ahol csak lehetséges, a gyerekek biztonsága és egészségük megóvása érdekében korlátozzák a gépkocsik behajtását az iskolák melletti utcákba, különösen a reggeli érkezés és a délutáni távozás óráiban” – ismertette Szegő Judit, a civil szervezet projektvezetője.

Szintén ajánlja a Levegő Munkacsoport, hogy a Fővárosi Közgyűlés kezdeményezze újabb buszsávok kialakítását a fővárosba vezető utakon.

Forrás: Levegő Munkacsoport. Borítóképünk illusztráció.

Így a YouTube-on is megjelensz👇

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés
x