Gondolkodtató
Kérdés, hogy érdemes-e új dunai átkelőt építeni az Újpesti vasúti híd mellett
Kérdés, hogy érdemes-e új dunai átkelőt építeni az Újpesti vasúti híd mellett
Hirdetés

A Budapest északi részén, az Újpesti vasúti híd mellé tervezett Aquincumi híd terveit leporolná a Fővárosi Önkormányzat.

– derül ki a BKK Facebook posztjából, amiben a Balogh Samu, főpolgármester kabinetfőnökének posztját osztották meg.

A Fővárosi Önkormányzattal közösen, az érintett kerületeket és Titeket, budapestieket is bevonva leporoljuk a fél évszázada tervezett Aquincumi híd terveit, és megvizsgáljuk, a korábban elképzelt megoldások ma is választ adnak-e a környék közlekedési kihívásaira.

A nagy kérdés, hogy érdemes-e új dunai átkelőt építeni az Újpesti vasúti híd mellett, és ha igen, milyen kialakítással, mekkora kapacitással, milyen csatlakozó közlekedési hálózattal, élhetőbbé teszi-e a fővárost, javítja-e a budapestiek életkörülményeit.

– írják a posztban.Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke egy Facebook posztban közölte:

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK megkezdte az Aquincumi híd megépítésének előzetes vizsgálatát.

Az Aquincumi híd Budapest északi részén, az Újpesti vasúti híd mellett helyezkedne el, a főváros szerkezeti tervei évtizedek óta jelzik itt egy új dunai átkelő, valamint a hozzákapcsolódó közlekedési hálózat megépítését.
Mi nem gondoljuk, hogy egy terv, csak azért mert régi, feltétlenül jó is.

Ezért elsőként leporoljuk a régi terveket és megvizsgáljuk, hogy a 40-50 éve elképzelt műszaki megoldások ma is jó válaszokat adnak-e Budapest kihívásaira. A most elindított eljárás során az érintett kerületek bevonásával, a budapestiek megkérdezésével együtt fogjuk megvizsgálni, hogy érdemes-e egy új hidat építeni ezen a helyen, és ha igen, akkor pontosan milyen kialakítással, mekkora kapacitással, milyen csatlakozó közlekedési hálózattal érdemes ezt tenni.

Egy biztos:

Mi nem fogjuk támogatni városi autópályák építését Budapest sűrűn lakott részei között. Csak olyan tervek megvalósítását támogatjuk majd, amelyek hozzájárulnak Budapest élhetőségének növeléséhez, a közúti forgalom csökkentéséhez, a budapestiek életkörülményeinek javításához.

Látjuk, hogy hasonló projektek esetében problémát okoz, ha nem vonja be a fejlesztő a lakosságot már a célok meghatározásakor a döntéshozatali folyamatokba. Nehéz kompromisszumokra jutni, ha az alapvető célokban sincs egyetértés az érintett szereplők között. Mi éppen ezért fogjuk bevonni az érintett kerületi önkormányzatokat, a budapesti lakosokat már a vizsgálat legelején, hogy a céljaink közösek legyenek, így a megoldások is mindenkinek elfogadhatók legyenek.

Az előzetes vizsgálat az érintett állami szereplők bevonásával, a központi költségvetés támogatásával valósul meg. Az első lakossági kérdőívek már május folyamán elérhetőek lesznek.

A képek a híd lehetséges helyét, valamint az Újpesti vasúti hidat ábrázolják.

– Írta meg Balogh Samu.

Borítókép forrás: Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. és Kovács Tamás György.


MEGOSZTOM:</strong

Tags :

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés