VILÁGGÁ KÜRTÖLNÉD?
Küldd be nekünk itt:
videó, fotó, bármi...

Keményen megsarcolják az autósokat


SOS Mobilgumis
SOS Autóklíma töltés
hirdetés

Az idén januárban lett ötéves a baleseti adó, amely ennyi idő alatt százmilliárdos pluszbevételhez juttatta a költségvetést.

A baleseti adó 2012-es bevezetése óta 131,8 milliárdot fizettek be az autósok az államkasszába ezen a jogcímen. A beszedett sarc mértéke 2013-óta folyamatosan nő, és tavaly már megközelítette a 32,5 milliárd forintot – tudta meg a Napi.hu a Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM).

Ezért fizetünk többet a kötelező biztosításért

“Vakon” kötünk kgfb-t és ez így is marad

A baleseti adót még 2012-ben vezette a kormány, mert úgy gondolták, hogy az az összeg, amelyet a biztosító társaságok az egészségügyi büdzsébe befizetnek, nem fedezi a balesetek egészségügyi költségeit, ezért abból az autósoknak is ki kell venniük a részüket.

Az adó alanyai így azok lettek, akiket kgfb-fizetési kötelezettség terhel, legyen az magánszemély vagy szervezet. Az adó alapja maga a kgfb-díj, de akkor sem lehet kibújni alóla, ha valaki egyszerűen nem köt biztosítást. Ekkor ugyanis az úgynevezett fedezetlenségi díj alapján számítják ki a baleseti adót, amely pedig többszöröse az átlagos kgfb-költségeknek. Tavaly a legkisebb 37 kilowatt teljesítménynél kisebb autókra is napi 280 forint volt a fedezetlenségi díj, amely egy évre több mint 102 ezer forint. Egy 180 kilowattnál erősebb autó után már 660 forintos fedezetlenségi díjjal kell számolni naponta, amely évesítve 241 ezer forint.

A baleseti adó normál esetben a kgfb-díj 30 százaléka, de legfeljebb 83 forint naponta (30 300 forint évente). A maximális díj ugyanakkor nem vonatkozik azokra, akik biztosítás nélkül tartanak autót, esetükben mindenképpen ki kell fizetni a fedezetlenségi díj 30 százalékát. A 83 forintos limit sem véletlen, hiszen a legkisebb 280 forintos fedezetlenségi díj 30 százaléka 84 forint. Vagyis a törvényalkotó semmiképpen nem szerette volna büntetni azokat akiknek valamiért nagyon magas díjat kell fizetniük azokkal szemben, akik nem is kötnek kötelezőt.

A baleseti adó mértéke és az autóállomány
ÉV BALESETI ADÓ (MRD FT) AUTÓÁLLOMÁNY (MILL. DB.) ÁTLAGADÓ (FT)
2016 32,49 3,27 9 923
2015 27,49 3,2 8 600
2014 23,81 3,11 7 662
2013 22,87 3,04 7 521
2012 25,16 2,99 8 424
Összesen 131,82
Forrás: NGM, KSH

Az adót a biztosító állapítja meg, fizeti be az államnak és ő is szedi be az üzembentartóktól. Fontos, hogy az adót és a kgfb-díjat mindig egyszerre kell beszedni. Mivel a biztosító a beszedett összegből először mindig az adót rendezi, ha valaki kevesebbet fizet be az előírtnál, akkor nem az államot károsítja meg, hanem rövidebb ideig lesz biztosítva.

Nem számolva a fedezetlen autósokkal, a baleseti adó teljes összegét a kgfb-díjak nagysága és az autóállomány befolyásolja. Tavaly egy autóra átlagosan majdnem 10 ezer forint baleseti adó jutott, míg 2012-ben 8400, 2013-ban pedig csak 7500 forint volt ez az összeg. Azóta nem csak az autóállomány nőtt több mint 240 ezer darabbal, de a biztosítási összegek is emelkedtek.

A Napi.hu információi szerint a baleseti adó mértékének felülvizsgálata jelenleg nincs tervben, vagyis a jövőben is az eddigieknek megfelelően kell azt fizetni. Látva az autóállomány és persze a kgfb-díjak lendületes – idei 10-12 százalékos – növekedését az idén vélhetően inkább a 40 milliárdhoz fog közelíteni a beszedett összeg. Az sem segíti a díjak mérséklődését, hogy az emberek lényegében “vakon” kötnek biztosítást, amíg nem férhetnek hozzá saját kártörténeti adataikhoz. Erről itt írtunk korábban.

 

Forrás: napi.hu

Ne kockáztass, vegyél kamerát itt:

hirdetés

Figyelem!

A cikk 90 napja nem volt frissítve, ezért a benne szereplő információ elavult lehet.

Tetszik oldalunk?

Támogatóink

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

Itt is kövess…


KERÜLETI FACEBOOK CSOPORTJAINKHOZ

CSATLAKOZZ ITT:


INKÁBB VIDEÓT NÉZNÉL, MINT OLVASNÁL???
IRATKOZZ FEL:


VIBER KÖZÖSSÉGÜNKHÖZ
CSATLAKOZZ ITT:AUTÓTESZTEKKEL
csatornánkon várunk
89.5 Music FM Fittikémmel

Legfrissebb

Hirdess nálunk

TURBÓZD FEL VELÜNK CÉGED KOMPLETT KAMPÁNNYAL

Banner PR cikk Termék, szolgáltatás bemutatás (Élő, vagy vágott videó)

Kérj egy ajánlatot ide kattintva!

Társ-oldalaink
e-autosok.hu
Elektromos autók – Tesztek – Hírek

Vélemény, hozzászólás?