Hirdetés
Hírek
Kemény drágulás lehet az autópálya-matricák áraiban is jövőre
Kemény drágulás lehet az autópálya-matricák áraiban is jövőre
Hirdetés

A kormány egy korábbi döntése értelmében az e-matricák és e-útdíjak mértékét mindig az előző évi augusztusi, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által meghatározott éves bázisú, vagyis az előző év augusztusához mért infláció alapján kell meghatározni, majd ezután az árakat 10 forintra kerekítve megadni.

Tavaly augusztusban ez az érték 4,9 % volt – így ennyivel drágultak is a 2022-es sztrádadíjak. Az idei augusztusi fogyasztói árindex majd szeptember elején (szeptember 8-án) derül ki, Virág Barnabás MNB-alelnök prognózisát figyelembevéve jókora drágulásra készülhetünk – fogalmaz a Napi.hu

Az éves matrica 7-8 ezer forinttal is drágulhat, a megyei meg közel egy ezressel, de ez még talán a kisebb baj, ugyanis, amennyiben drágulás lesz várhatóan a fuvarozók útdíjai is jelentősen nőnek ez pedig tovább gyorsítja majd a fogyasztói inflációt.

A jegybank alelnöke szerint már a júliusi éves bázisú ráta – amelyet jövő kedden, augusztus 9-én ismerhetünk meg – 13-14 százalék között lehet, augusztusban pedig további 3 százalékpontot jelent a rezsiárak változásának inflációs hatása, amely augusztusban már látszani fog.

Hirdetés

Amennyiben a számítások bejönnek, abban az esetben  D1 éves matrica ára a jelenlegi 46 850 forinttól 54-55 ezer forint közé emelkedhet, a legolcsóbb D1 10 napos jogosultság az idei 3820 forintról 4500 forint közelébe drágulhat, míg a megyei matrica ára 5 450-ről 6 400 forint közelébe nőhet.

No, de mi lesz a helyze ta fuvarozókkal?

A fuvarozók “szerencséje”, hogy már hónapok óta olyan piaci körülmények között dolgoznak, ahol már képtelenség hosszú távra meghatározni az árakat. Mi már hónapok óta mondjuk tagjainknak, hogy napi vagy heti díjazásban állapodjanak meg a megrendelőikkel, annak érdekében, hogy reagálni tudjanak a váratlan árváltozásokra”

– nyilatkozta a napi.hu-nak Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyezető főtitkára.

Dittel Gábor szerint a megrendelők többsége tisztában van ezzel és nyitott volt a rövidebb távú megállapodások aláírására. Ez alapján a fuvarozóknak nem lesz nehéz áthárítani az akár 17 százalékos útdíj-növekedést sem.

Forrás: Napi.hu

Minket követhetsz 😉

Támogatóink

Hirdetés

Hirdetés

Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELLŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája