Hirdetés

Gondolkodtató
Jogerős ítélet született M. Richárd ügyében, a Dózsa György úti baleset miatt
Jogerős ítélet született M. Richárd ügyében, a Dózsa György úti baleset miatt
Hirdetés

A négy éve húzódó ügyben pénteken jogerős ítéletet hirdettek. – közölte a Telex.hu

A másodofokú bíróság enyhített az elsőfokú ítéleten, így

M. Richárdot 4 év helyett 3 év és 6 hónap letöltendő fogházbüntetésre ítélték, és végleg eltiltották a járművezetéstől.

A harmadrendű vádlott – akinek utasai meghaltak a balesetben – 1 év és 3 hónap fogházbüntetést kapott, 2 év próbaidőre felfüggesztve, és 1 évre őt is eltiltották a járművezetéstől.

A bíróság N. Józsefet előzetes mentesítésben részesítette, ez azt jelenti, hogy a férfi mentesül a büntetett előélet hátrányos következményei alól.

Mindkét vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának bűntettében találták bűnösnek. M. Richárdot a közúti veszélyeztetés bűntettében viszont a másodfokú bíróság is felmentette, vagyis azért nem kell felelnie, amiért hat éve fenékbe rúgott egy biciklist, mert az rácsapott az autójára.

Hirdetés

„A fényezés többet ér, mint az életed” – a vádlottnak ez a kiszólása a másodfokú bíróság szerint is arra utalt, hogy M. Richárd már csak akkor vette észre a sértettet, amikor az ráütött a kocsira.

Ami a Dózsa György úti balesetet illeti: az indoklás szerint

az ütközést visszakormányzással lehetett volna elkerülni, vészfékezéssel azonban nem.

A Citroën sofőrje 20 méterrel a geometriai középpont előtt kezdte meg a kanyarodást; vagyis térben és időben túl hamar kezdett kanyarodni.

„Az, hogy a harmadrendű vádlott időben előbb kezdte meg a kanyarodást, a veszélyhelyzet okozójává vált” – egészítette ki a tényállást Kiszel Zoltánné dr. Nyekita Györgyi tanácselnök. „Ő nem a Mercedes miatt vágta le a kanyart, hanem még a külső sávban érkező járművek előtt akart bekanyarodni.”

A tanácselnök szerint ugyanakkor az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg, hogy a baleset releváns oka volt a sebességkorlátozás túllépése és az elsőbbségadás megsértése.

Forrás: Telex / borítókép: police.hu

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés