Hirdetés

Hírek
Jelzőlámpa forradalmasítás – Amerikában már bevezették néhány helyen
Jelzőlámpa forradalmasítás – Amerikában már bevezették néhány helyen
Hirdetés

Magyarországon is számos helyen lehet látni olyan jelzőlámpákat – becsületes nevén: forgalomirányító fényjelző készülékeket – melyek az adott jelzésből hátralévő időt is mutatják.

Ez egy hasznos kényelmi megoldás, amelyet a közlekedők túlnyomó része kedvezően fogad.

Ám ezen is túlmutat az a koncepció (legalábbis az esztétikum, a látványosság tekintetében), mely digitális homokórát használ az egyes jelzések bemutatására. A „Sand Glass” jelzőlámpa létrehozása Thanva Tivawong tervező nevéhez fűződik, aki a megoldáshoz a világszerte általánosan alkalmazott „háromégős” fényjelző készülék színeit használta fel, azaz a vöröset, a sárgát és a zöldet.

Hirdetés

Az viszont speciális, hogy az adott jelzés megjelenítése egyetlen lámpatestben történik, és a homokórában lefelé pergő LED „homokszemek”, valamint az utolsó másodpercekben megjelenő számok a hátralévő időt mutatják. A kreatív ötlet az Egyesült Államok több városában is gazdára talált (Oklahoma City, Dallas, stb.). – közölte a kreszvaltozas.hu Facebook oldalán.

Hozzátették: Ugyanakkor, mint általában minden technikai eszköznek, így ennek a megoldásnak is vannak támogatói, valamint ellenzői. Utóbbiak súlyos tervezési és biztonsági hiányosságként róják fel, hogy a jelzőlámpa nem színvakbarát, azaz a színvakok és színtévesztők nem tudhatják pontosan, milyen színben jelenik meg a homokóra (ezzel szemben a hagyományos lámpáknál a fényjelzés megjelenési helye – azaz fent, középen, vagy alul – önmagában is tájékoztat az érvényben lévő jelzésről).

A másik probléma abból adódik, hogy nem lehet tudni, milyen jelzés következik a sárga után, zöld, avagy piros, és a helytelen értelmezésből adódó korai indítás baleseti kockázattal járhat. Neked mi a véleményed erről a megoldásról?

Hirdetés


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés