Gondolkodtató
Januártól drasztikusan megnő az üzemanyagok ára
Januártól drasztikusan megnő az üzemanyagok ára
Hirdetés

Jövő évtől 41 forinttal drágulnak az üzemanyagok a jövedékiadó-emelés miatt, az előzetes kalkulációk szerint emiatt 700 forint körüli üzemanyagárakkal lehet számolni januártól. Az érdekvédelmi szervezet felháborítónak tartja a döntést.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója csütörtök este, az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy január 1-től biztosan emelkednek az üzemanyagárak a várható jövedékiadó-emelés miatt. Pontosan 41 forinttal. – szúrta ki az Index.

Ez egy uniós előírás, mindenképp megtörténik, ennek eljött az ideje – jelentette ki. A Mol elnök-vezérigazgatója szerint ha ismét nagyon alacsonyak lennének a hazai üzemanyagárak, akkor megint beindulna az üzemanyag-turizmus.

Hirdetés

Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetségének alelnöke egy nappal később „felháborítónak, nonszensznek és abszurdnak” nevezte az extraprofitadó emelését. Úgy látja, hogy a döntésnek egyetlen célja van, nevezetesen a kisebb kutak totális tönkretétele.

Az alelnök szerint a mostani helyzetben éves szinten minimum egymillió liter üzemanyagot kell értékesítenie annak a kis szolgáltatónak, amely talpon akar maradni. Egy Mol-kút körülbelül 8-15 millió liter üzemanyagot értékesít egy évben – tette hozzá.

Az extraprofitadó emelése azért is felháborító, mivel ezt a tételt a teljes bevételre, vagyis a jövedéki adóval már terhelt összegre vetik ki. A kutak jövő évi pénzforgalmát pedig épp a jövedéki adó emelése fogja megdobni. Azaz a kormány a jövedéki adó emelése révén jelentős részben hozzájárul ahhoz, hogy a korábbi húszszorosára növő extraprofitadót is kivethesse, gyakorlatilag minden még életképes kisebb kútra. A jövedéki adó bruttó 41 forintos – nettó 33 forintos – emelése Brüsszelre hivatkozva mellébeszélés, hiszen az Európai Unió előírásai szerint elegendő lenne nettó 12 forinttal emelni a közterhet

– nyilatkozta Gépész László a Magyar Hangnak.

A lapnak Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője is nyilatkozott. Elmondta, hogy az izraeli–palesztin konfliktus egyelőre nem idézett elő pánikot az olajpiacon, így most van rá esély, hogy a Brent ára továbbra is a 80-100 dolláros sávon belül marad.


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés