Hirdetés

Gondolkodtató
Ittas vezetőktől lefoglalt autókat ad az Ukránoknak Lettország
Ittas vezetőktől lefoglalt autókat ad az Ukránoknak Lettország
Hirdetés

Lettországban idén elkezdték lefoglalni a súlyosan ittas vezetők autóit, és mivel a hatóságokhoz került járművek százai miatt megteltek a raktárak, úgy döntöttek, hogy ezeket a járműveket elküldik az ukrán hadseregnek és kórházaknak.

A Reuters brit hírügynökség csütörtöki beszámolója szerint szerdán hét ilyen autót raktak fel egy pótkocsira és indítottak útnak Ukrajnába. Az 1,9 millió lakosú balti országban két hónap alatt kétszáz autót foglaltak le azoktól a járművezetőktől, akiknél 0,15 százalék feletti véralkoholszintet mértek. – szúrta ki a HVG.

Reinis Poznaks, a Twitter Convoy nevű civilszervezet alapítója, akit a kormány azzal bízott meg, hogy szállítsa a járműveket Ukrajnába, azt mondta, nagyon ijesztő a felismerés, hogy milyen sok ittas ember vezet autót.

Poznaks szerint a kéttucatnyi elkobzott autó, amelyeket az állam az ígéretek szerint hetente átadna neki, próbára teszi a nagyrészt önkéntes alapon működő vállalkozás kapacitását.

Mint hangsúlyozta: a járműveket nem tudják olyan gyorsan eladni, mint amilyen gyorsan isznak az emberek. Ezért született az az ötlet, hogy elküldjék a lefoglalt autókat Ukrajnába.

Hirdetés

A Twitter Convoy vállalkozás már mintegy 1200 járművet szállított Ukrajnába az orosz támadás tavaly februári kezdete óta, miután a szervezet adománykérésre szólított fel internetes közösségi oldalán. Tavaly 2 millió eurót (760 millió forint) gyűjtöttek össze járművásárlásra, felújításra és logisztikára.

Arvils Aseradens lett pénzügyminiszter elmondta, a kormányt a civil szervezet sikere ösztönözte arra, hogy felhagyjon a járművek elárverezésével. Mint kifejtette: „gyakorlatilag bármire készek vagyunk, hogy támogassuk az ukránokat”. Friss híreink itt.

A rendőrség szerint tavaly 4300 sofőrt értek tetten határérték feletti alkoholszinttel.

Forrás: HVG. Borítókép: illsztráció / police.hu

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés
x