Hirdetés

 
Itt a dátum: ekkor élesednek az automata járműellenőrző pontok
Itt a dátum: ekkor élesednek az automata járműellenőrző pontok
Hirdetés

Az ország 89 pontján mérik majd a személyautókat és a teherautókat az útburkolatba épített tengelysúlymérők, de elsődlegesen a teherautók súlyát nézi a rendszer.

Jó ideje lehet már tudni, hogy a tavaly áprilisban elindított Véda-rendszermellett egy másik eszköz is figyelni fogja az autósokat az utakon. A Nemzeti Tengelysúlymérő-rendszer (TSM) tesztelése már februárban elkezdődött, a rendszer több pontját azonban csak az elmúlt hónapokban telepítették. Mostanra összesen 89 helyszínen szerelték fel a méréshez szükséges eszközöket, a mérőpontok pontos helyét itt írtuk meg korábban.

A rendszer működéséhez szenzorokat építettek az útburkolatba, májusban például emiatt volt komoly dugó az M0-s autópályán. A TSM lényege és célja, hogy kiszűrje az utakról a túlterhelt járműveket. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint ugyanis ezek fokozott baleseti kockázatot jelentenek, és hatványozottan nagyobb mértékben amortizálják az utakat. A szabályellenesen túlterhelt fuvarozók ráadásul jogtalan versenyelőnyre tesznek szert a jogkövető vállalkozásokkal szemben.

© Katasztrófavédelem/YouTube

Korábban csak annyit lehetett tudni, hogy az eddig csak tesztüzemben működő rendszer ősztől élesedik, szerdán azonban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte az indulás pontos dátumát is. Ezek szerint szeptember 19-én élesítik a TSM-et. Ettől kezdve már anélkül is meg tudják bírságolni a túlterhelt járműveket (az objektív felelősség elve alapján), hogy azokat meg kellene állítani.

A minisztérium szerint a mérőpontok élesítése újabb kötelezettséggel nem jár az érintett vállalkozások számára, az ellenőrzési hatékonyság azonban az eddigi 2 százalékról 50 százalék fölé nő.

A mérőhelyek – hitelesítésük ütemében – az év végéig fokozatosan kapcsolódnak be a rendszerbe. A felkészülési időszakban bírsághatározatokat nem, csak figyelmeztető határozatot küldenek a szabályszegő jármű üzemben tartójának.

 

 

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170907_tengelysulymero_rendszer_tsm_mikor_elesedik

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés