Hirdetés
Hírek
Indul a “Zebra Terv” – Mától három napon át a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél tart fokozott ellenőrzést a rendőrség
Indul a “Zebra Terv” – Mától három napon át a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél tart fokozott ellenőrzést a rendőrség
Hirdetés

Június 14–16. között tartja az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság a „Zebra Terv” fantázianevű balesetmegelőzési ellenőrzését a gyalogosok biztonságáért. Az ellenőrzés során a gyalogosokat és a járművezetőket is figyelik, amelyhez testkamerát, drónokat és civil jellegű rendőrautókat is bevetnek. Az ellenőrzéseket a kiemelt kockázatú, elsősorban a többsávos utakon lévő kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken és azok környezetében hajtják végre, elsősorban olyan helyszíneken, ahol jelentős a közúti forgalom.

A gyalogosok szabálytalanságai miatt, vagy a járművezetők által a gyalogosok sérelmére elkövetett jogsértés esetén a helyszínen az intézkedő rendőr figyelmeztetést alkalmazhat vagy helyszíni bírságot szabhat ki, de feljelentést is tehet.

Tilos jelzésen történő áthaladás esetén a járművezetők 50 000 Ft közigazgatási bírságra számíthatnak.

Szükség van a célzott ellenőrzésre, mert az utóbbi két évben nagyságrendileg évente 2000 gyalogos sérült meg balesetben, és több mint 100 gyalogoselütés végződik tragédiával – a korábbi években 2500 gyalogosbalesetből 150 végződött halállal. Az elmúlt két évben a gyalogosokat érintő balesetekből körülbelül 600-at okoztak a gyalogosok, a megelőző években ez a szám 900-1000 között mozgott.

Hirdetés

A gyalogos balesetek közel 40 százaléka kijelölt gyalogátkelőhelyen történik: ezek megközelítőleg 3 százaléka halálos kimenetelű.

 


KAPCSOLÓDÓ:

Megérkezett a Civil Pofátlan(tan)ítás 13. része


Forrás: kreszvaltozas.hu

Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája