Hirdetés

Hírek
Így spórolhatnánk még évi 2 milliárd liter üzemanyagot Európában
Így spórolhatnánk még évi 2 milliárd liter üzemanyagot Európában
Hirdetés

Van egy egyszerű és teljesen ingyenes trükk, amellyel autósok tömegei csökkenthetnék fogyasztásukat, üzemanyagköltségüket és a gumikopást, sőt, még a közlekedésbiztonságot is fokozhatnák. Túl szép, hogy igaz legyen – vagy mégsem? Cikkünkben körbejárjuk a guminyomás témáját és hasznos tanácsokkal szolgálunk!

A kutatás, ami alaposan meglepte az autós közösséget

A Nemzetközi Automobil Szövetség 2005-ben indított útjára egy kutatást, amelyben az Európai Uniós országokban vezető autósok gépjárműveit vizsgálták meg. A felmérés során közel 40 ezer mérést végeztek és sokkoló következtetésre jutottak. Lássuk az eredményeket!

– 10-ből 7 autós az előírtnál alacsonyabb vagy magasabb guminyomással rendelkezett.
– A gyártói előírásoktól eltérő abroncsnyomás miatt csökken az üzemanyag-hatékonyság, így csak az EU-ban évi 2 milliárd liter extra üzemanyagot használunk el.
– A feleslegesen elégetett dízel és benzin miatti extra szén-dioxid kibocsátás az EU-ban évi 4,8 millió tonna, amely meghaladja hazánk teljes emisszióját.
– Arról nem is beszélve, hogy az európai autókon 12 millió abroncs kopik el idejekorán a helytelen guminyomás okozta fokozott kopás következtében.

Szerencsére rengeteget tehetünk a megfelelő guminyomás megőrzése érdekében. Azonban mielőtt kitérnénk a gyakorlati praktikákra, érdemes szót ejteni a megfelelő abroncsnyomás előnyeiről.

Freepik

Miért fontos, hogy megőrizzük a megfelelő abroncsnyomást?

A gyártói előírásoknak megfelelő abroncsnyomás megőrzése rengeteg előnnyel szolgálhat. Következzenek a legfontosabbak!

Fokozza az üzemanyaghatékonyságot, csökkenti az üzemanyag költségeket

Köztudott az autósok körében, hogy a megfelelő guminyomás növelheti az üzemanyag hatékonyságot, de vajon mennyivel? Az amerikai Fuel Economy szervezet becslése szerint 0.6%-3% mértékben csökkenthető az üzemanyag fogyasztás ezzel az egyszerű trükkel. Bár ez nem tűnik hatalmas értéknek, idővel mégis jelentős megtakarításhoz vezethet:

– 10 ezer km esetén, 8 l/ 100 km fogyasztás esetén: 4,8-24 liter,
– 25 ezer km esetén, 8 l/ 100 km fogyasztás esetén: 12-60 liter,
– 50 ezer km esetén, 8 l/ 100 km fogyasztás esetén: 24-120 liter.

Természetesen az alacsonyabb üzemanyag-felhasználással kéz a kézben jár a kisebb ökológiai lábnyom és a pénzmegtakarítás.

Növeli a gumi hasznos élettartamát

Ahogy az idézett kutatás is rámutatott, az előírttól eltérő abroncsnyomás fokozhatja a futófelület kopását és egyéb szerkezeti sérüléseket okozhat. A gumi élettartama akár jelentősen megnövelhető a megfelelő karbantartással, melynek a nyomás ellenőrzése és szükség esetén történő korrigálása is a fontos része.

Fokozza a közlekedés biztonságot és javítja a vezetési élményt

Tudtad, hogy a megfelelő nyomású gumi jobb teljesítményt nyújt? Csökkenti a féktávot, a kisodródás kockázatát, sőt még az irányhatóságot is javíthatja. Győződj meg rendszeresen a megfelelő abroncsnyomásról és minimalizáld a balesetek kockázatát!

Így tarthatod megfelelő szinten a guminyomást

A modern autók többsége rendelkezik guminyomás ellenőrző rendszerrel, melyet gyakran csak TPMS-nek neveznek az angol tire pressure monitoring system rövidítéseként. Bár a TPMS jelzést ad, ha túl alacsony a guminyomás, nem érdemes kizárólag erre támaszkodni. Javasoljuk, hogy rendszeresen, legalább pár havonta ellenőrizd a gumik nyomását és szükség esetén fújd fel őket. Ezt megteheted bármelyik benzinkúton, szervizben vagy akár otthonod kényelmében is. Ez utóbbihoz azonban elengedhetetlen egy kompresszor, amely képes másodpercek alatt, tökéletes precizitással felfújni az abroncsokat.

Zákány Szerszámház: a megbízható szerszám webáruház autósoknak

Szeretnéd otthoni autószerelő készleted feldobni? Lázba hoznak a szerszámgépek? Akkor fordulj a Zákány Szerszámház webáruházhoz, ahol garantáltan megtalálod a keresett eszközt! A kedvező árakon, kivételes minőségen és villámgyors kiszállításon túl, biztos lehetsz abban, hogy a segítőkész szakemberek bármely barkács kérdésed megválaszolják.

Képek forrása: Freepik 


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés