Hirdetés

Gondolkodtató
Így próbálják megakadályozni a jogosítványvásárlást Romániában
Így próbálják megakadályozni a jogosítványvásárlást Romániában
Hirdetés

A menetirányban felszerelt kamerák az ígéretek szerint mindent rögzítenek a vizsgán, az időpont és a vizsgáztató is visszakereshető lesz.

A forgalmi vizsgán is megkezdődik a videofelvételek készítése hétfőtől Romániában, ahol egy tavaly hozott sürgősségi kormányrendelet arra kötelezi a hatóságokat, hogy videofelvételekkel bizonyítsák: az általuk kiállított vezetői engedélyeket törvényes körülmények között érdemelték ki a jelentkezők.

Az illetékes hivatalnak egyelőre csak a fővárosban és a Bukarestet körülvevő Ilfov megyében sikerült a szükséges műszaki feltételekről gondoskodnia, de azt ígéri, hogy fokozatosan minden megye megkapja azokat a kamerákat, amelyekkel a forgalmi vizsga menetét lefilmezhetik a közlekedési rendőrök. Az „A” kategóriájú (motorkerékpárokra érvényes) jogosítványok megszerzését célzó vizsgákon nem filmezik a gyakorlati próbát.

A kamerákat menetirányban szerelik fel a „vizsga” feliratú járművekre oly módon, hogy az autó mozgását, az utat és forgalmat rögzítse, valamint lehetővé tegye a forgalmi vizsga időpontjának, a vizsgázó és vizsgáztató személyének azonosítását. A felvételek nem nyilvánosak, csak az illetékes bíróság kérheti ki őket, ha az alkalmatlannak ítélt jelentkező óvást nyújt be a vizsgáztató döntése ellen.

Hivatalosan a bukaresti kormány is az esetleges óvásokra hivatkozott, amikor elrendelte a gépjárművezetői vizsga mindkét (elméleti és gyakorlati) próbájának lefilmezését. Az intézkedést azonban a jogosítványokkal kapcsolatos gyakori korrupciós botrányok is szükségessé tették.

Néhány éve például az Arges megyei közlekedési rendőrség több magas rangú vezetőjét ítélte másféltől hat évig terjedő börtönbüntetésre a bíróság, amikor kiderült, hogy arra jogosulatlan jelentkezők ezreinek állítottak ki 700 és 4500 euró közötti csúszópénzért vezetői engedélyeket.
 

Fotó: atlatszo.hu

Forrás: http://hvg.hu/cegauto/20170703_igy_probaljak_megakadalyozni_a_jogositvanyvasarlast_romaniaban


Minket követhetsz 😉


Partnerünk

Országos Rendőr-főkapitányság
A biztonságosabb közutakért…

Megnyertük

2022-ben oldalunk nyerte meg
“AZ ÉV PÉLDAÉRTÉKŰ KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÓJA” díjat

2022. Május 11., Művészetek Palotája

Hirdetés